Što i kako
StoryEditor

Kriptologija - Sve što trebate znati o kriptovalutama, 1. dio

19. Prosinac 2019.
S pojmom kriptovaluta danas se češće susrećemo nego prije godinu dana, no svakodnevno nailazimo na različita pitanja koja su vezana uz njih, njihovo čuvanje i trgovanje. U nastavku donosimo odgovore na neka od tih pitanja.

Piše: FIMA Plus

Kriptovaluta je digitalna valuta osmišljena kao sredstvo razmjene koja koristi kriptografiju kako bi osigurala svoje transakcije, kontrolirala stvaranje novih jedinica i provjerila prijenos podataka. Kriptovalute podrazumijevaju potpuni odmak od središnje (centralizirane) kontrole sustava prema decentraliziranom održavanju sustava. Za razliku od centraliziranog sustava banaka i elektroničkog novca, decentralizirana kontrola svake kriptovalute djeluje preko blockchain tehnologije koja je baza podataka transakcija i funkcionira kao distribuirana glavna knjiga (engl. distributed ledger).

Kako čuvati kriptovalute?

Novčanik (engl. Wallet) je softverski program koji pohranjuje privatne i javne ključeve te je u interakciji s blockchainom kako bi korisnicima omogućio primanje/slanje kriptovaluta. Želite li pohraniti bitcoin ili bilo koju drugu kriptovalutu, morat ćete imati digitalni novčanik. Za razliku od tradicionalnih novčanika, digitalni novčanici ne pohranjuju kriptovalute, nego se koriste kao sredstva koja otvaraju blok u kojem su pohranjene kriptovalute na blockchainu. Postoje dva tipa novčanika. Prvi se odnosi na hot wallet, a drugi na cold wallet. I dok se termin hot wallet odnosi na novčanike koji cijelo vrijeme imaju pristup internetskoj vezi, cold wallet novčanici podrazumijevaju čuvanje privatnog ključa na mediju koji većinu vremena nije povezan internetskom vezom, osim kada se radi transakcija.

Postoji 5 vrsta novčanika:

Internet – hot wallet novčanici na cloudu

Radi se o novčanicima koji se nalaze na cloudu te samim time predstavljaju veliki rizik od hakiranja. Preporučljivi su za kratkoročnu pohranu te za čuvanje manjih iznosa kriptovaluta. Vodič za novčanik Blockchain.info možete pogledati ovdje.

Mobilni hot wallet

Kao i Desktop Wallet, nose rizik gubitka, kvara ili hakiranja uređaja, stoga su također preporučljivi za kratkoročnu pohranu i čuvanje manjih iznosa kriptovaluta. Vodič za Mycelium novčanik možete vidjeti ovdje.

Desktop wallet – hot wallet novčanici na računalu

Nisu najpouzdaniji, s obzirom na to da su računala povezana internetom, no njihova se praktičnost temelji na jednostavnoj primjeni. Također su preporučljivi za kratkoročnu pohranu te za čuvanje manjih iznosa kriptovaluta. Vodič kako otvoriti i provesti prvu transakciju putem Exodus novčanika možete vidjeti ovdje.

Papirnati cold wallet

Vrsta novčanika koji sadrži depozit adresu i privatan ključ. Jedan od sigurnijih oblika spremanja kriptovaluta je da se isprintani papirnati novčanik spremi na sigurno mjesto od krađa, požara ili drugih prijetnji. Pogodan za dugoročne investicije odnosno 'HODLING'.

Hardware cold wallet

Najsigurniji je način pohrane i posebno je pogodan za dugoročnu pohranu. Najpoznatiji hardware walleti su Ledger Nano S, Trezor i KeepKey. Vodič za uporabu Ledger Nano S novčanika možete vidjeti ovdje.

19. travanj 2024 00:12