Što i kako
StoryEditor

Narcisi na radnom mjestu i kako ih prepoznati

01. Siječanj 2020.
foto Getty Images/istockphoto
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]

Prije no što zaglibimo u suvremeni vješticolov iliti traženje krivca za sve probleme na radnome mjestu i pripremimo lomaču za 'nepodnošljivog' kolegu ili šefa pod optužbom da je narcis, saberimo se trenutak i počujmo bolnu istinu.

U svima nama čuči mali narcis.

Oprostite ako vas to vrijeđa, ali to je gola istina. Narcizam je pojam koji opisuje i poremećaj ličnosti, ali i crtu ličnosti koju, kao što rekoh, svi imamo, ali nije kod svih jednako izražena. Ne vjerujete mi i želite potvrdu stručnjaka? Evo!

– Dobra slika o sebi nije nepoželjna. Svatko od nas ima crtu narcizma, ali ona postaje patologija kada počne narušavati socijalne i emocionalne odnose te cjelokupno funkcioniranje osobe. Narcizam možemo kategorizirati kao poremećaj ako zadovoljava pravilo 3 P, što bi značilo da je pervazivan (očituje se u svim segmentima života), patološki (narušava funkcioniranje osobe) i perzistentan. Osobe s narcističkim poremećajem smatraju da su bolje i važnije od drugih, da imaju veća prava od njih i da ih smiju ugnjetavati – objašnjava Nataša Jokić Begić, profesorica kliničke psihologije na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kako ih prepoznati

Sad kad smo to raščistili, da vidimo kako ćete ustanoviti je li vaš glasni 'ja pa još malo ja' kolega ili 'ja sam superjunak' nadređeni zaista narcisoidan ili vam se samo učinilo da bi tako moglo biti, ali kada pobliže pogledate ispada da nije.

Dakle, već smo rekli da narcisoidne osobe imaju nerealnu sliku o vlastitoj veličini i važnosti, ali nismo naglasili da pritom nemaju zanimanja i razumijevanja za potrebe i osjećaje drugih ljudi. Oni vas uopće ne slušaju, ali rado prekidaju svaki tekući razgovor i preuzimaju riječ da govore o onome što najviše vole, o sebi. U istom stilu pripisat će sebi zasluge za tuđi rad bez imalo srama jer empatije nemaju, a ionako okolinu smatraju preinferiornom da bi nešto dobro od nje proizašlo.

S druge strane, ako je u pitanju neki 'fail' oni su, iako ponekad izravno odgovorni, 'presavršeni' da bi počinili pogrešku, stoga će za to 'postignuće' Oskara udijeliti kolegama. Pritom će vjerojatno vlastitu važnost napuhati do krova tako što će se pošteno izvikati i na pasja kola izvrijeđati sve kojih se dočepaju.

Narcis je i inače ćudljiv i lako raspaljiv pa svi oko njega imaju dojam da moraju hodati kao po jajima.

image
Oko narcisa na radnom mjestu svi 'hodaju kao po jajima'
foto Getty Images

Shvati li vaš narcistički kolega da imate bombončić od projekta i da nikako neće moći preuzeti slavu za njega, budite spremni jer će vas pokušati sabotirati. Ništa osobno, samo ne možete dijeliti svjetla reflektora s njim. On je zvijezda.

Upravo taj pozitivan dojam koji ima o sebi, odlučnost i sklonost preuzimanju odgovornosti u očima mnogih čini ga karizmatičnim vođom. Tako dobiva sljedbu, a čim osjeti da je siguran na svojoj poziciji, kreće zloporaba moći.

– Narcisi su skloni vodećim pozicijama jer im one pomažu u samopromociji i stvaranju vanjskog svijeta, publike, koja im se divi i podupire njihove vizije. Nerijetko su kod njih prisutni obrazovanje, trud, kompetencije i ambicija. Oni stvaraju primjetan radni učinak, funkcioniraju na visokoj razini i s konkretnim rezultatima. Motivacija za to je često osobni prosperitet i korist. Međutim, zbog grandioznih poriva oni mogu donositi i krajnje nerazumne ili impulzivne odluke koje donose neuspjeh – upućuje na njihove pozitivne strane, ali i na najčešća poskliznuća Tanja Prekodravac, direktorica edukacija i razvoja ljudi potencijala u tvrtki Selectio.

Psihološka testiranja ukazala su na veći postotak osoba s narcisoidnim crtama među uspješnim korporativnim elitama u odnosu na ostatak populacije. To znači da što se više penjete u tvrtkinoj hijerarhiji, veći su izgledi da ćete naići na narcisoidnog menadžera, kaže Prekodravac, psihologinja s postdiplomskim obrazovanjem gestalt psihoterapeuta, te diktira još neke prepoznatljive osobine koje se nalaze u stručnoj literaturi kao što su arogancija, osjećaj inferiornosti, neprestana potreba za prepoznavanjem i superiornošću, hipersenzitivnost i ljutnja, nedostatak empatije, amoralnost, iracionalnost, nefleksibilnost i paranoja.

Prilično nezgodan set karakteristika, ali ublažuju ga šarm i dopadljivost.

image
Narcisi uvelike koriste šarm kako bi osigurali svoju poziciju
foto Getty Images/istockphoto

Možda je teško povjerovati, ali narcisi ostavljaju super prvi dojam. Ipak, nakon početne pristupačnosti i simpatičnosti na vidjelo dođe njihova sklonost izražavanju neslaganja i svađanju, stvaranju grupica, tračanju, iskorištavanju i manipuliranju. To je nezgodno neovisno o tome događa li se na razini nadređeni-podređeni ili među kolegama. No veća je vjerojatnost da je narcis napredovao i da je 'iznad' drugih.

–​ Takav šef krene ugnjetavati čim mu se netko suprotstavi. Budući da je neprestano žedan divljenja, ako ga ne dobije, postaje neraspoložen i verbalno agresivan. Sklon je uputiti i komplimente te se ponašati manipulativno kako bi ostvario cilj – ističe Jokić Begić.

Ipak, oni su često vizionari bez kojih bismo možda živjeli u relativno siromašnom svijetu, lišenom inovacija, socijalnih promjena i napretka koje su inicirali. Bez obzira na to koju su motivaciju imali, ističe Prekodravac.

Kako se nositi s narcisima na radnome mjestu, čitajte ovdje.

17. travanj 2024 07:47