Što i kako
StoryEditor

Pet savjeta kako maherski odraditi online kupovinu

30. Prosinac 2021.
foto Shutterstock

Ponude online trgovina sada kada su cijene 'popuštene' još su primamljivije, ali budući da je kibernetički kriminal na zavidnim razinama i ne nedostaje maštovitosti u online prijevarama, shoppingu treba pristupiti s velikom dozom opreza. Donosimo nekoliko jednostavnih mjera predstrožnosti kojih se dobro pridržavati kako ne biste kupili mačka u vreći, odnosno kako na adresu ne bi stigla cigla u žutoj omotnici.

Nemojte plaćati pouzećem

Iako se logika iza plaćanja pouzećem čini razumnom - platite tek kad dobijete ono što ste naručili - time ste se tek djelomično zaštitili. U slučaju reklamacija ili povrata robe pri plaćanju pouzećem ili izravnom transakcijom s računa na račun puno je teže dokazati uplatu i očekivati povrat sredstava. Kada se plaća kreditnom karticom, u slučaju da vam ono što se naručili nije isporučeno, može se od banke zatražiti opoziv plaćanja (eng. chargeback).

Ne šaljite nikome mailom podatke o bankovnoj kartici

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je nekoliko smjernica kako ne postati žrtvom kibernernetičke prijevare među kojima je i napomena da nikad nikome elektroničkom poštom ne šaljete broj svoje bankovne kartice, PIN ili druge informacije o kartici. Usto, čuvajte svu dokumentaciju vezanu za vaše online kupnje i ako ništa ne kupujete, ne otkrivajte podatke s kartice.

Provjerite domenu online trgovine

Mnogi inozemni trgovci koriste zavaravajuću .hr domenu što kupcima ulijeva lažno povjerenje. Ako ćete poželjeti vratiti isporučenu robu, neprovjeravanje odakle trgovac zaista dolazi moglo bi vas koštati. Naime, na tržištu Europske unije, kupac se u roku od 14 dana od zaprimanja proizvoda može predomisliti i vratiti ga. Sam snosi troškove povrata ako vraća ispravan proizvod, ali ne smije ga u međuvremenu koristiti. Naravno, trošak tog povrata nije isti ako se tržilo u Hrvatskoj ili Bugarskoj, tako da treba provjeriti gdje je trgovac registriran i gdje mu je sjedište. Ako taj podatak nije istaknut na internetskoj stranici online trgovine, zavirite u opće uvjete poslovanja.

Proučite opće uvjete poslovanja

Iščitavanje puno dosadnog teksta kad vas puca adrenalin oko superkupovine i nije neka sreća, priznajemo, ali bitno je znati kako trgovac 'diše' što se tiče plaćanja, dostave, povrata proizvoda i novca. Ako takvih informacija nema, kao ni podataka za kontakt poput adrese e-pošte, to je dobar signal da odustanete od kupovine na toj internetskoj trgovini. 

Radije birajte službene stranice brenda

Ako ste zapikirali kupiti neki brendirani proizvod, uvjeti su ludi, cijena je fantastična, dozvolite alarmu u glavi da se oglasi. Ako je predobro da bi bilo istinito, najčešće nije istinito, odnosno u ovom kontekstu znači da je roba 'fejk'. Zaštitite se od krivotvorene robe tako što kupujete sa službenog webshopa brenda ili barem provjerenog multibrend webshopa.

Recenzije kao jezičac na vagi

Prije klikanja na button Kupi, provedite neko vrijeme gutajući virtualne 'trač partije' o trgovcu, proizvodima, iskustvima kupaca. Umjesto munjevitog uranjanja grlom u jagode, uronite u recenzije na forumima, društvenim mrežama, u komentarima na webshopu. Budite oprezni, dobre recenzije mogu se i platiti pa posumnjajte ako naiđete na salve oduševljenja. Saveznika potražite i u stranici ScamAdviser koja vam može dati dragocijen podatak koliko je rizična stranica na kojoj ste naumili pazariti. Ako ste se nasukali na prijevaru, tu je možete i prijaviti.

Znajte svoja prava

Najbolje oružje protiv kibernetičkih prijevara i toga da vas preveslaju kao mladog majmuna je oprez, ali tome treba dodati i znanje. Iznimno je važno znati svoja prava. Primjerice, usvajanjem Direktive o zaštiti potrošača kupcima je omogućen jednostrani raskid ugovora, što znači da se proizvod kupljen online unutar 14 dana od zaprimanja može vratiti bez dodatnih objašnjenja. To se pravo stječe samim time što kupac nije imao priliku procijeniti proizvod kao što bi to učinio da je kupovao u fizičkoj trgovini. Već smo naveli da u korištenju tog prava kupac sam plaća povrat robe. Također, jednostrani raskid ugovora ne primjenjuje se na proizvode pred istekom roka trajanja, proizvode napravljene po mjeri, ulaznice za koncert ili za ispravne proizvode koji su se upotrebljavali. Naravno, proizvode s nedostatkom moguće je i reklamirati, tražiti popravak, zamjenu ili sniženje cijene. Više informacija o potrošačkim pravima možete potražiti na Središnjem portalu za potrošače, a detaljnije upute o sigurnoj prekograničnoj kupnji pročitajte na stranici Europskog potrošačkog centra Hrvatska.

20. travanj 2024 04:27