Što i kako
StoryEditor

Porezna reforma: I članovima uprave s njihovim ‘minimalcem‘ od sljedeće godine raste neto plaća

04. Srpanj 2023.
Savjetnik 924 - porezna reformafoto Shutterstock
Zakonski propisana plaća članova uprave zaposlenih s punim radnim vremenom za 2023. godinu iznosi najmanje 888,67 eura. Za takvu plaću ili neznatno veću odlučili su se mnogi vlasnici malih tvrtki jer tako zadovoljavaju obvezu plaćanja, a ‘žive‘ od isplate dobiti koja je porezno povoljnija. Zbog manjega mirovinskog doprinosa i ukidanja prireza sada će se i njima povećati neto

Jedna od novina prijedloga porezne reforme, koja bi se prema najavama trebala primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine, odnosi se na umanjenje osnovice za obračun i plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje generacijske solidarnosti za zaposlene s mjesečnom bruto plaćom do 1300 eura. Zaposlenicima s bruto plaćom od 700 eura, kolika je sad minimalna bruto plaća, osnovica za obračun doprinosa za prvi mirovinski stup umanjiti će se za 300 eura. Za plaće veće od 700 do 1300 eura umanjenje će se izračunavati u visini polovine razlike između marginalne veličine od 1300 eura i radnikove mjesečne bruto plaće.

Na primjer, ako radnikova bruto plaća iznosi 1000 eura, osnovica za obračun mirovinskog doprinosa za prvi stup umanjit će se za 150 eura (polovina razlike između 1300 i 1000 eura). Namjera je predlagača da tom interventnom mjerom utječe na povećanje neto plaća radnika s niskim primanjima, što će biti posebno važno radnicima koji ostvaruju dohodak manji od propisanoga prava na osobni odbitak pa im povećanje poreznih olakšica ne bi utjecalo na raspoloživi dohodak. Nakon što im se smanji obveza doprinosa iz bruto plaće, to će povećati visinu neto dohotka raspoloživoga za krajnju osobnu potrošnju.

Njima kao i svima

To će pravo ostvarivati sve osobe u radnom odnosu, osim radnika koje je poslodavac izaslao na rad u inozemstvo. Pravo će ostvarivati i zaposleni članove uprave trgovačkih društava čija je plaća do 1300 eura. Prema propisima o obveznom mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, članovi uprave trgovačkih društava moraju se osigurati kao članovi uprave, osim ako nisu osigurani po drugoj osnovi. Druga je fiskalno jeftinija osnova osiguranja radni odnos, tj. zaposlenje, bilo u trgovačkom društvu u kojemu obavljaju funkciju člana uprave bilo kod drugoga poslodavca. Osiguranjem prema osnovi radnog odnosa ispunjavaju zakonski uvjet osiguranja prema drugoj osnovi i ne moraju se osigurati kao članovi uprave jer su osigurani kao radnici.

Nova pogodnost u plaćanju doprinosa za mirovinsko osiguranje odnosit će se i na zaposlene članove uprave trgovačkih društava. Za njih je Zakonom o doprinosima propisana minimalna mjesečna osnovica na koju su dužni plaćati doprinose, a određuje se kao umnožak faktora 0,65 i prosječne plaće u RH od siječnja do kolovoza prethodne godine. Prema tim pravilima, mjesečna osnovica na koju članovi uprave zaposleni s punim radnim vremenom plaćaju doprinose za 2023. godinu iznosi najmanje 888,67 eura. Za članove uprave zaposlene s nepunim radnim vremenom mjesečna osnovica određuje se razmjerno.

Mali i mikro

Članovi uprave mikro i malih trgovačkih društava zaposleni u tim društvima u pravilu imaju ugovorenu plaću do tog iznosa ili neznatno iznad iznosa mjesečne osnovice. Ako je riječ o osobama koje su ujedno članovi trgovačkog društva, tj. vlasnici društva, njihov je interes usmjeren na pronalaženje načina ostvarivanja dohotka namijenjenoga za krajnju osobnu potrošnju koji će biti najmanje opterećen javnim davanjima. Isplata dobiti fiskalno je jeftinija od isplate plaće, pa nemaju interesa sebi isplaćivati plaću veću od iznosa na koji su po zakonu dužni plaćati doprinose. Od 1. siječnja 2024. i tako niska plaća bit će im još manje opterećena javnim davanjima.

Primjer izračuna

Ako pretpostavimo da si je član uprave odredio bruto plaću točno u visini propisane mjesečne osnovice za obračun doprinosa, na primjeru sada vrijedeće osnovice iz bruto plaće treba platiti 133,30 eura doprinosa za prvi mirovinski stup i 44,43 eura za drugi mirovinski stup. Prema novim mjerama, obveza će se smanjiti u sklopu modela smanjivanja osnovice, doprinos za prvi stup obračunat će se na osnovicu umanjenu za 205,67 eura, tj. ne više na 888,67 eura, nego na 683 eura. Obveza za mirovinski doprinos za prvi stup više neće iznositi 133,30 eura, nego 102,45 eura, što je ušteda od 30,85 eura. Iznos doprinosa za drugi mirovinski stup ne mijenja se. Manje plaćenoga doprinosa iz bruto plaće rezultirat će većom neto plaćom. Konačni učinak na neto plaću ovisi o osobnom odbitku i poreznoj stopi koju će propisati lokalna jedinica na čijem području član uprave ima prijavljeno prebivalište.

Socijalni položaj članova uprave trgovačkih društava koji tu dužnost obavljaju u radnom odnosu sigurno nije bio u glavnom fokusu predlagača novih olakšica pri plaćanju doprinosa za mirovinsko osiguranje, u fokusu su bili radnici s niskim plaćama. No nova će mjera i zaposlenim članovima uprave s bruto plaćom do 1300 eura donijeti korist u obliku veće neto plaće, jednako kao drugim radnicima. 

08. travanj 2024 22:57