Što i kako
StoryEditor

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Kako biti spreman na promjene

22. Lipanj 2021.

Kada osjetite da se život događa vama, a ne za vas, vrijeme je za jednu pravu prijateljsku, toplu, mirisnu kavu sa samim sobom. Promjene oko nas nikad neće prestati, ali mi možemo stvoriti tri stupa koja će nam pomoći da i u turbulentnim vremenima osjetimo zadovoljstvo, mir i radost. Međutim, da bismo bili spremni na promjene, moramo stvoriti dobre navike u životu. Meni najbitnije su:

1. Optimističan stav

Što je priča vašeg života i na koji način je pričate? Ne morate to podijeliti s nama već samo sa samim sobom. Ono što sebi govorite o sebi jedini je stav o kojem morate brinuti stalno. Jer znate kako to ide. Ono što tražite, ćete svakako i naći.

Tražite li u sebi zahvalnost, radost i mir, sve će se urotiti da to i nađete. Tražite li konflikt, svađu i nezadovoljstvo, vjerujte da ima i toga. Na vrijeme prekinite niz negativnih misli i uvjerenja koja podržavate i vratite se svjesno optimističnom stavu. Nitko nije rekao da je jednostavno, ali je neopisivo korisno.

2. Jasni prioriteti

Nije teško izgubiti iz vida svjetionik kada je oko nas oluja. Ipak, samo ideja da svetionik postoji i da ćemo jednom stajati na njemu i promatrati divan, miran horizont u purpuni suton nije samo romantična ideja već sigurna mogućnost.

Stoga, bez obzira koliko se udaljili od svoje izvorne priče, držite u umu sliku svojeg ultimativnog cilja. To je važno i bez toga je lagano zalutati. Razmišljajte šire od dnevnih situacija i krećite se prema svojim prioritetima. Danas je sasvim jasno da svatko od nas treba stvoriti svoj dio svemira i štiti ga. Od drugih i od sebe… povremeno.

3. Osmijeh

Uvijek treba naći izvor smijeha. Ako ga ne nalazite u svojoj okolini, ne pazite dovoljno. Smijeh nas zaista u minuti prebaci u pozitivno i dobro raspoloženje bez obzira na oluje i vjetrove.

Zato uvijek uz sebe imajte neku konkretnu strategiju za svijeh - snimku svog najdražeg stand-up komičara, razgovor s dragim prijateljem ili jednostavno neku smiješnu seriju na televiziji. Smijeh puni naše tijelo dopaminom i izbacuje nas iz stalne emocije straha.

Odaberite alat kojim ćete svaku promjenu učiniti svojim prijateljem, jer to je bolje od apokaliptičnih scenarija.

24. travanj 2024 16:03