Što i kako
StoryEditor

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Savjeti za gradnju dobrih navika

21. Lipanj 2021.

Kad gradimo neku novu naviku bez obzira kakva ona bila, sami sa sobom moramo dogovoriti neki načelni plan. Zato je dobro provjeriti da li smo sve učinili kako bi na kraju uspješno ostvarili zadani cilj. Pritom ne govorimo samo o tome na koje karike treba paziti već i kako one djeluju jedna na drugu.

Lanac dobrih navika skup je jakih malih karika

I to je zaista tako čak i onda kada to ne vidimo na prvi pogled. Naime, važno je nove navike pretvoriti u niz manjih koraka povezanih jedan s drugim kako bi se kretali u smjeru u kojem želimo.

Jednostavan primjer je želja da otrčimo maraton. Uz to što ćemo u svoj raspored uključiti treninge, činjenica je da ćemo promijeniti i prehrambene navike, slobodno vrijeme, okruženje. Puno više stvari nego što nam se čini na početku. Svaka od tih karika je važna i stvara svoj mali pozitivni naboj za veliki cilj.

Dobre navike sklone su multipliciranju

To je kao da govorimo o nekom mističnom bajkovitom stvorenju koje se pojavljuje niotkuda. Nije isto, ali je vrlo slično.

Naime, ako ste se, primjerice, počeli zdravije hraniti, vrlo brzo ćete početi istraživati o tome, povezivati se s ljudima, krenuti u neki rekreativni sport i tko zna što još. Pozitiva je zarazna, samo to jako često zaboravimo.

Dozvolite si da se dobre navike multipliciraju i samo iskoristite informacije i prilike koje vam dolaze u okružje. Bit ćete iznađeni pozitivnim efektom.

Mozak voli nagrade

I ne samo mozak. Još nisam srela ljude koji ne vole nagrade, a nije da ih poznajem malo. Ipak, kada stvarate svoj lanac dobrih navika uvijek, uvijek predvidite i nagradice za mala postignuća. I to upravo one za koje znate da ih VI doživljavate kao nagrade.

Slušanje nekog dobrog podcasta kao nagrada nakon treninga ili šetnja s frendicom uz čašu nekog zdravog napitka mogu biti odličan poklon. Male nagrade su bitne jer održavaju razinu naše motiviranosti da nastavimo. Nemojte to propustiti.

Bez obzira koja od ovih mini karika vam nedostaje, što prije je ugradite u svoju rutinu. Uživajte u malim pomacima, dozvolite si mijenjati hobije, društvo, ideje o dobrom odmoru ili vrhunskim postignućima. Mijenjajte se i nađite načina da u tome uživate. To je dobra osnova za zadržavanje ravnoteže u ovim nepredvidljivim vremenima.

24. travanj 2024 16:06