Što i kako
StoryEditor

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Zahvalite zaposlenicima, zahvalite kolegama

05. Ožujak 2020.
Zahvalnost na poslu

Koliko je godina prošlo otkada vas je mama ukorila jer teti niste rekli hvala? Pretpostavljam da puno. I pretpostavljam da ste istu naviku pokušali usaditi svojoj djeci. Baš kao i ja.

A onda mi se gubi trag koji vodi od zahvalnog djeteta do odraslog ŠKRTOG NA ZAHVALAMA. Kao da je 'HVALA' teško milijardu dolara i duboko će promijeniti vaš život – nagore. Dok je istina upravo suprotna. Hvala, bez obzira koliko lako i teško izgovaramo uvijek naš život čini boljima. Ne samo kad zahvaljujemo drugima već kada zahvaljujemo sebi. Svojem tijelu na neumornom služenju. Svojem umu na brojnim idejama. Svojem srcu na strpljenju.

U poslovnom okruženju, bez obzira što nešto spada u standardnu obvezu ili postupak, lijepo je tu i tamo čuti iskreno HVALA. Brojke su mi jaki argument u tome. Čak 83 posto zaposlenika tvrdi da im je zahvala za trud koji su uložili u neki projekt bila puno bitnija od poklona ili dodatnog bonusa. Oko 88 posto zaposlenika smatra pohvalu i motivaciju nadređenog ekstremno motivirajućom dok 90 posto zaposlenika tvrdi da je upravo takva sredina ona u kojoj žele raditi.

Znati reći HVALA i zaista to misliti, vještina je kojoj se svi kao odrasli trebamo vratiti. Ne odjednom, da vas ne pojede promjena, već korak po korak.

Jedan od koraka je zahvaliti kolegama i na primjer omogućiti im u petak raniji odlazak s posla kako bi više vremena imali za svoj hobi ili obitelj. Jednako će motivirajuće djelovati i zahvala koju ste im uputili ispred klijenata ili članova uprave. U tom trenutku vi dodatno pojačavate njihovu vrijednost koju imaju u radnoj sredini, pohvaljujući ih javno. To može biti neizrecivo snažan alat motivacije.

Međutim, najbolja dugoročna strategija je da budete svojim kolegama najbolji kolega i lider za kojeg će biti zahvalni da s njim mogu surađivati. Pripazite, jer nije toliko jednostavno koliko se čini. Zahvala zahtijeva otvorenost uma i praćenje onoga što se dešava oko vas čak i onda kada vam drugi uopće nisu na pameti.

Prenesite zahvalnost i na slobodno vrijeme, prijatelje, obitelj. Nemojte biti škrti samo zato jer mislite da imate visoke standarde. Pratite kako se ljudi nakon HVALA ozare i pozitivno zrače. Neka je to jedini standard kojem ćete robovati, razumu unatoč!

23. travanj 2024 16:37