Što i kako
StoryEditor

Strategije za razvijanje mentalne čvrstoće u izazovnim vremenima

11. Rujan 2023.
Piše: Mirta Fraisman Čobanov, leadership coach i psihoterapeutkinja, Partus akademija

U srcu prašume, bambusova stabljika nezaustavljivo raste, prkoseći svim okolnim preprekama, obilnim kišama i nepristupačnom terenu. To nije rezultat sreće ili slučajnosti. Bambus je simbol izdržljivosti i fleksibilnosti, svojstava koja čine njegovu snagu. Upravo su to osobine koje su nam potrebne kako bismo opstali u vremenima u kojima samo mijena stalna jest, a izazovi su postali svakodnevica.

image

Mirta Fraisman Čobanov

Postoji još jedna važna činjenica vezana uz rast bambusa. Kada se bambus zasadi, tijekom prvih godina rasta gotovo ništa se ne događa na površini zemlje, ali ispod zemlje odvija se čudo. Prve četiri godine bambusova života uglavnom su posvećena razvoju korjenskog sustava. Ali kada korjeni postanu dovoljno snažni, bambus započinje eksplozivan rast i može doseći svoju punu visinu u samo nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Njegova brzina rasta čini ga jednom od najbrže rastućih biljaka na planeti.

Otprilike tako izgleda i rad na razvoju mentalne čvrstoće. Svatko od nas posjeduje određenu razinu mentalne čvrstoće, no na nju možemo utjecati koristeći određene strategije i tehnike koje nam u tome mogu pomoći. U početku se one čine malima, ali njihovim ustrajnim prakticiranjem možemo postaviti dobre temelje mentalne čvrstoće, koja će nas podržati u vremenima stresa i neizvjesnosti.

U nastavku nekoliko savjeta kako krenuti u tom smjeru:

1. Radite na svojoj samosvijesti

Poznavanje sebe ključno je za razumijevanje vaših granica i mogućnosti. Kad znate što vas pokreće, što vas plaši i što vas motivira, bolje ćete se nositi s vanjskim pritiscima. Prepoznavanje vlastitih emocija i reakcija može biti vaš prvi korak prema izgradnji mentalne čvrstoće.

2. Stvorite rutinu

Uspostava svakodnevne rutine pruža vam osjećaj kontrole nad vlastitim životom. Ta rutina ne mora biti stroga, ali trebala bi pružiti okvir koji će vam pomoći da ostanete fokusirani. Ujednačenost dnevnih aktivnosti može donijeti stabilnost u nestabilnim vremenima.

3. Postavljajte realne ciljeve

Postavljanjem realnih ciljeva smanjit ćete osjećaj preplavljenosti. Mali koraci mogu voditi do velikih promjena, pa je važno priznati si svaki postignuti napredak. Kada znate kuda idete, lakše je ostati na stazi i ne odustati.

4. Fokusirajte se na ono što se nalazi u vašem krugu utjecaja

Promjena je neizbježna. Umjesto da je se bojite, prihvatite je kao priliku za rast. Kada god se susrećete s nekim izazovom, upitajte se što je u vašem krugu utjecaja. Ako nešto je, nastojte poduzeti akcije koje će vas približiti rješenju.  Ako nije ništa, nastojte raditi na prihvaćanju realnosti kakva jest. Ne trošite vrijeme na brigu o stvarima na koje ne možete utjecati.

5. Povežite se s drugima

Podrška zajednice i mreža ljudi koji razumiju vaše borbe mogu biti iznimno korisni. Ponekad je dovoljno samo razgovarati s nekim tko je prošao slično iskustvo. Zajedno smo jači i sposobniji prevladati izazove.

6. Učite iz prošlih iskustava i svladajte alate i tehnike upravljanja stresom

Svaki neuspjeh, svaka prepreka s kojom ste se suočili, pruža priliku za učenje. Kada sagledavate stvari iz perspektive iskustva, postajete otporniji na buduće izazove. Umjesto da padate, učite kako se podizati svaki put kada vas život sruši. Također, naučite osnovne tehnike upravljanja stresom  i emocijama. Preporuka je krenuti sa tehnikama disanja, tehnikama opuštanja tijela poput tehnike “Body scan” i s tehnikama Mindfulnessa.

7. Njegujte um i tijelo

Mentalna čvrstoća je neraskidivo povezana s fizičkim zdravljem. Redovito vježbanje, pravilna prehrana i dovoljno sna ključni su za održavanje tjelesne i mentalne ravnoteže. Briga o sebi omogućuje vam da budete najbolja verzija sebe svakog dana.

Mentalna čvrstoća nije nešto s čime se rađamo, već vještina koju razvijamo kroz život. Kroz svaki izazov, svaki pad i uspon, postajemo jači, poput bambusa koji se uspinje kroz gustu prašumu.

Kao što bambus koristi svoje godine pripreme za eksplozivni rast, i vi možete koristiti svoja iskustva i znanja kako biste se bolje nosili s izazovima. Stalno nastojanje za poboljšanjem i razvijanjem mentalne čvrstoće ključno je za postizanje uspjeha, neovisno o tome koliko je izazovno vaše okruženje. Neka vaša snaga bude poput bambusa: fleksibilna, ali neslomljiva.

Lider media dodjeluje stipendije Pet stipendija za ‘Program osnaživanja‘

Lider media i Partus akademija provode ‘Program osnaživanja‘ za žene u srednjemu menadžmentu u sklopu konferencije ‘Žene u biznisu‘. Provodit će se u deset modula od kojih će svaki trajati tri školska sata, počevši od 29. rujna do 1. prosinca 2023. U edukacijskom i praktičnom dijelu polaznice će svladati tehnike i alate koje će moći primijeniti u napredovanju na visoke menadžerske pozicije koje odgovaraju potrebama tržišta rada.

Zainteresirane kandidatkinje mogu se prijaviti na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. slanjem osobnih podataka (ime i prezime, godina rođenja, tvrtka, funkcija, broj za kontakt) i motivacijskog pisma u kojem će naznačiti koja područja osobnih i poslovnih kompetencija i vještina žele razvijati.

Prijave se zaprimaju do 18. rujna 2023.

24. travanj 2024 13:41