Studentski Lider klub
StoryEditor

Agronomski fakultet predstavio istraživački centar za razvoj proizvodnje vina i voća

05. Srpanj 2022.
Edi Maletić, Klaudija Carović Stanko i Goran Fruk Predstavljanje projekta 'Ampelografsko-pomološki istraživački centar' Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nedavno je predstavio projekt 'Ampelografsko-pomološko istraživački centar' koji razvija istraživačku infrastrukturu i postavlja organizacijske preduvjete za visoko kvalitetna i za gospodarstvo relevantna istraživanja o proizvodnji vina i voća u Hrvatskoj.

Ovim projektom planira se priprema sve potrebne dokumentacije i ishođenje elektro-energetskih preduvjeta za uređenje i opremanje Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra na lokaciji Jazbina.

Voditelj projekta prof. dr. sc. Edi Maletić naglasio je da je realizacija ovog istraživačkog centra prvi korak prema ozbiljnom ulaganju u nova znanja i tehnologije istraživanja, ali prvenstveno ulaganja u ljude koji će raditi u novom istraživačkom centru.

– Podizanje infrastrukture na veću razinu doprinijet će razvoju naše struke. Naši studenti imat će mjesto gdje će provoditi najbolja i najnužnija istraživanja u području voćarstva i vinogradarstva koja su jako važna za Hrvatsku. Bez obzira na razvoj tih gospodarskih grana posljednjih desetljeća, moramo povećati konkurentnost naših proizvođača. Najbolji put za to je razvoj znanstvenih i istraživačkih kapaciteta – rekao je Maleti.

Prodekanica za znanost i infrastrukturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Klaudija Carović Stanko istaknula je da je ovo jedan od 27 projekata u koje je Agronomski fakultet uključen kroz Europske strukturne i investicijske fondove, a ukupna vrijednost svih projekata premašuje iznos od 300 milijuna kuna.

– Jako smo ponosni na projekte kao što je ovaj. Iskoristili smo ih za opremanje naših laboratorija, pokušališta i za podizanje kvalitete naših istraživanja. U fazi smo prijava novih projekata, a jučer nam je potvrđeno kako smo dobili dva nova projekta iz Horizon Europe programa – istaknula je profesorica Carević Stanko.

Jedan od operativaca koji je uključen u projekt Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra je i izv. prof. dr. sc. Goran Fruk, koji je istaknuo da je ovaj projekt podloga za buduća istraživanja kojima će se Agronomski fakultet, ali i Hrvatska, približiti standardima država na koje se ugledamo.

– Danas je znanost takva da uvjetuje specijalizaciju, a ovaj projekt će omogućiti prepoznatljivost našeg fakulteta u svjetskoj znanosti, a znanja stečena u istraživačkom centru moći ćemo prenijeti i na naše proizvođače – naglasio je profesor Fruk.

Dodao je i da će se Ampelografsko-pomološki istraživački centar sastojati od četiri dijela: ampelografskopomološkog laboratorija, enološko-mikrobiološkog laboratorija, senzornog laboratorija te hladnjača.

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u visini od 85 posto, a ukupna vrijednost projekta iznosi milijun kuna.

Projekt traje 30 mjeseci i provode ga Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo i Zavod za voćarstvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.

image

Predstavljanje projekta 'Ampelografsko-pomološki istraživački centar' Agronomskog fakulteta u Zagrebu

27. travanj 2024 23:00