Studentski Lider klub
StoryEditor

Algebra novu akademsku godinu započela s rekordnom brojkom od dvije tisuće upisanih studenata

02. Listopad 2023.

Novu akademsku godinu Visoko učilište Algebra započinje s rekordnom brojkom od čak dvije tisuće upisanih studenata, čime je postala jedna od pet najvećih hrvatskih institucija koje izvode stručne studije. Kako su priopćili, radi se o povećanju broja ‘brucoša‘ od čak 15 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu.

Početak akademske godine na ovom se učilištu već drugu godinu zaredom obilježilo održavanjem ‘Welcome Daya‘, a događaj je okupio 650 domaćih i stranih ‘brucoša‘ te pedesetak međunarodnih studenata na razmjeni. 

– Brojka od dvije tisuće studenata koju smo na današnji dan prešli uistinu je impresivna i ide uz bok s Algebrinom usmjerenosti na inovacije u obrazovnom sustavu. Tako smo ove godine pokrenuli jedini stručni kratki studij u Republici Hrvatskoj iz područja digitalnih tehnologija, jedina smo obrazovna institucija u zemlji koja je pokrenula prijediplomski studij razvoja računalnih igara i prvo smo visoko učilište koji je uspostavio suradnju s University of London s čime smo omogućili svim našim studentima koji studiraju prema programima koje je vrednovala njihova sastavnica Goldsmiths priliku da po završetku studiranja dobiju dvije diplome, našu i britansku – rekao je dekan Algebre Mislav Balković na ‘Welcome Dayu‘. 

– Od ove godine pokrećemo Centar za akademsku podršku studentima. Cilj nam je obuhvatiti uz akademske aktivnosti i one u profesionalnom razvoju studenata kao budućih akademskih građana – poručila je Silvija Grgić, prodekanica za razvoj i kvalitetu na Algebri. 

Kako je priopćeno, predstavljen je i  Algebrin Odjel za međunarodnu suradnju, posebno Erasmus+ program u okviru kojeg  Algebra ima preko 100 sklopljenih bilateralnih ugovora s visokim učilištima u EU te preko 40 sporazuma i ugovora o suradnji s visokim učilištima izvan EU. Studenti imaju mogućnost provesti tjedan, nekoliko tjedana, semestar, akademsku godinu, ljetne ili zimske praznike u inozemstvu u nekoj od Algebrinih partnerskih institucija van Hrvatske, a Algebra također organizira vlastitu ljetnu i zimsku školu na kojoj strani studenti mogu slušati module iz područja poput umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i digitalnog marketinga u Hrvatskoj.

Da Visoko učilište Algebra posebnu pažnju posvećuje znanstvenim inovacijama, novim tehnologijama te start-up projektima, dokazuju i aktivnosti Algebra LAB-a. Predstavila ih je njegova rukovoditeljica, Maja Brkljačić, istaknuvši da fakultet nije mjesto isključivo namijenjeno studiranju, već da se u okviru Algebra LAB-a, nasljednika najstarijeg i prvog poduzetničkog inkubatora u regiji ZIP-a, koji je do sad inkubirao 15 uspješnih generacija, studenti imaju priliku uključiti u razne tematske hackathone iz područja AI-a, svemirskih tehnologija te pametnih i zelenih industrija.

26. travanj 2024 13:50