Studentski Lider klub
StoryEditor

Nebojša Stojčić (UNIDU): Razvoj gospodarstva ovisit će o spremnosti na iskorištavanje tehnoloških prilika

20. Listopad 2022.
Nebojša Stojčićfoto Ratko Mavar

Sveučilište u Dubrovniku nedavno je otvorilo natječaj za upis treće generacije studenata na poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij ‘Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju‘. Zajednički je to studij sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom na kojemu studenti imaju priliku na međunarodno konkurentnom doktorskom studiju naučiti rješavati izazove poslovanja u digitalnom okruženju.

Tim nam je povodom Nebojša Stojčić, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku, objasnio koje sve module studij nudi, koji znanstvenici sudjeluju u izvođenju nastave, a otkrio je i da se studij već drugu godinu zaredom osim na hrvatskom izvodi i na engleskom jeziku.

Kako je došlo do suradnje s EFZG-om prije tri godine? Koji vam je zajednički cilj?

– Studij je nastao kao jedan od rezultata dugogodišnje znanstvene i nastavne suradnje naših dvaju institucija. Isprva riječ je bila o inicijativi dijela znanstvenika obje institucije s istraživačkim interesima za fenomen digitalne transformacije.

Naime, razvojne perspektive hrvatskog gospodarstva u budućnosti će u mnogome ovisiti o spremnosti na iskorištavanje prilika koje nude tehnološki prozori prilika. Promjena tehnološke paradigme kakvu je uzrokovala digitalna transformacija jedna je takva prilika koja nudi, a nudit će i u godinama pred nama niz prilika za rast, ali i još važnije konvergenciju gospodarstva prema zemljama na višim razinama razvijenosti.

Da bi se takav cilj ostvario javlja se potreba i na razini oblikovanja ekonomskih politika, ali i na razini menadžmenta poduzeća koja će se upustiti u tržišnu utakmicu digitalne ekonomije te u konačnici i kreatora lokalnih i regionalnih politika. S pokretanjem studija cilj je bio odgovoriti upravo na taj izazov i ponuditi program čiji će polaznici biti sposobni odgovoriti na izazove poslovanja u digitalnom okruženju bilo da govorimo o mikro, mezzo ili makro razini.

S druge strane, želja nam je bila osmisliti međunarodno konkurentan doktorski studij koji će privlačiti i polaznike iz inozemstva te na taj način doprinijeti internacionalizaciji naših institucija, ali i hrvatskog visokog obrazovanja u cjelini. Zadovoljstvo mi je reći da su uprave obje institucije prepoznale potencijal pokretanja jednog takvog programa.

Možete li mi reći ponešto o svakom od pet modula studija – Digitalno poslovanje, Međunarodno poslovanje, Marketing, Turizam i Menadžment?

– Studijski moduli odražavaju naše poimanje područja u kojim će digitalna transformacija u budućnosti predstavljati osobit izazov za hrvatsko gospodarstvo. Pri njihovom oblikovanju vodilo se računa o tome da odabirom pojedinog modula polaznici imaju pristup znanjima relevantnim za uže područje svog znanstvenog interesa.

EFZG i UNIDU su, primjerice, među rijetkim znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj, ali i u okruženju na kojima postoji mogućnost rada u laboratorijima za afektivno računarstvo odnosno za neuromarketing pa tako polaznici našeg modula marketing imaju mogućnost usavršavati ta i slična znanja.

Kroz modul digitalno poslovanje polaznici se susreću s nizom tema od transformacije poslovnih modela preko oblikovanja industrijskih i tehnoloških politika u digitalnom dobu do upoznavanja s mogućnostima i izazovima koje digitalna transformacija nudi u područjima podatkovne znanosti, kibernetičke sigurnosti te upravljanja poslovnim procesima u digitalnom okruženju.

Unutar modula menadžment naglasak je na temama korporativnog upravljanja, intelektualnog vlasništva, financijskog menadžmenta te ponašanja poduzeća u međunarodnom okruženju dok modul međunarodno poslovanje naglasak stavlja na teme sigurnosti, poslovnog pregovaranja, upravljanja logističkim lancima te digitalne transformacije financijskog sektora.

Konačno, unutar modula turizam studenti imaju mogućnost izučavati teme poput utjecaja digitalne transformacije na upravljanje destinacijama, brendom i kulturno povijesnom baštinom.

Našim polaznicima se odabirom jednog modula ne zatvaraju vrata sadržajima koje nudimo unutar ostalih modula te ih imaju mogućnost odabrati tijekom trećeg semestra kao izborne kolegije. Na taj način svi polaznici imaju mogućnost oblikovati nastavni program sukladno vlastitim preferencijama.

Kolike su upisne kvote za doktorski studij poslovne ekonomije? Koliki je interes za studijem bio prošlih godina, a koliki je ove godine?

– Od prvog dana pokretanja studija naglasak je stavljen na postizanje i održavanje visoke razine kvalitete. Kako bismo svakom polazniku posvetili pozornost koju zaslužuje odlučili smo se za pristup manjih upisnih kvota i individualnog pristupa polaznicima. U praksi to znači da godišnje na hrvatskom i engleskom programu studija upisujemo između 10 i 15 polaznika.

Proteklih godina dostigli smo planiranu kvotu polaznika, a preliminarni interes nam daje za vjerovati da ćemo ostvariti sličan rezultat i ove godine.

Polaznicima su od trenutka upisa dostupni studijski savjetnici kojim se mogu obratiti za sva pitanja vezana uz studijski program, izradu doktorske disertacije te sva ostala pitanja koja iskrsnu tijekom studiranja. Svojim studentima nastojimo biti i mentori, ali i partneri na koje se mogu osloniti u svakom trenutku studijskog putovanja.

Već drugu godinu zaredom studij se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku. Kakav je interes za izvođenjem nastave na engleskom jeziku?

– Prve godine natječaj za upis polaznika objavljen je samo za program na hrvatskom jeziku zbog pandemije koronavirusa, ali smo već s drugom generacijom pokrenuli i izvođenje studija na engleskom jeziku. Ove godine nas veseli podjednak interes za izvođenje studija i na hrvatskom i na engleskom jeziku i očekujemo pokretanje studija za obje skupine studenata. Izvođenje studija na engleskom jeziku bitan je međunarodni iskorak za obje institucije, ali i pokazatelj relevantnosti teme kojom se studij bavi.

Tko su sve znanstvenici koji sudjeluju u izvođenju studija te odakle dolaze? Koliko su polaznici zadovoljni kvalitetom studija?

– Kostur studija nose znanstvenici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uz njih studij svake godine ugošćuje niz uglednih znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva. Neki od naših predavača u svojim područjima ubrajaju se među vodeće znanstvenike na svjetskoj razini dok drugi dolaze s institucija visoko rangiranih na međunarodnim ljestvicama izvrsnosti.

Bilo bi možda nezahvalno isticati pojedince kako ne bismo nekoga zaboravili, ali je bitno istaknuti da se pri odabiru predavača prvenstveno vodimo kriterijem kvalitete pa su tako temeljni uvjeti da bi pojedini znanstvenik bio mentor pri izradi doktorske disertacije iskustvo objavljivanja znanstvenih istraživanja u znanstvenim časopisima rangiranim u vodećim svjetskim znanstvenim bazama te iskustvo rada na znanstveno-istraživačkim projektima.

Namjera nam je da naši studenti izađu sa studija s kompetencijama koje im pružaju priliku samostalnog istraživačkog rada konkurentnog na međunarodnoj razini. Takav pristup je, čini se, naišao na pozitivan odjek kod studenata s obzirom da je u svim dosadašnjim ispitivanjima zadovoljstva prosječna ocjena koju su studenti dali našim nastavnicima iznad visokih 4.8.

Kako ovaj doktorski studij odgovara na trenutne potrebe hrvatskog gospodarstva? Gdje su sve zaposleni alumniji ovog doktorskog studija?

– Naš je studij od svog početka usmjeren na vještine budućnosti. On priprema polaznike za istraživački rad, ali i izazove tržišta rada za koje su procjene da će svoj zenit dosegnuti u idućih pet do deset godina. Naši polaznici dolaze u manjem dijelu iz akademske zajednice, a većinom iz poslovnog sektora i niza industrija poput turizma, financijskog sektora, prerađivačke industrije.

Informacije o uvjetima za upis na poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij ‘Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju‘, prijavnoj dokumentaciji, postupku odabira, rokovima i školarini dostupni su u tekstu natječaja dostupnom na web stranicama Sveučilišta u Dubrovniku.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na adresi elektroničke pošte studija Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na broj +385 20 445 931.

Sadržaj nastao u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku.

28. travanj 2024 07:37