Studentski Lider klub
StoryEditor

PMF u sklopu Dana financijske pismenosti otvara vrata studentima, nastavnicima i učenicima

11. Travanj 2023.

U sklopu Dana financijske pismenosti na PMF-u, 13. travnja, održat će se predstavljanje projekta Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju, pod vodstvom profesora Željke Milin ŠipušMatije Bašića. Projekt je namijenjen studentima i nastavnicima matematike te krajnjim korisnicima – učenicima osnovnih i srednjih škola, a rezultirao je novim nastavničkim materijalima za istraživački usmjerenu nastavu matematike s kontekstom koji razvija financijsku pismenost za učenike od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

Predstavljanje projekta otvoreno je za sve zainteresirane građane, a potrebno je prijaviti se putem obrasca. Za širu javnost otvorena su i predavanja ‘Što nas nisu (na)učili u školi‘ i ‘Kako je biti matematičar u financijskom sektoru‘.

Koristi od projekta imaju nastavnici matematike kojima su osigurani pripremni materijali za nastavu matematike u području financijske pismenosti, a moći će se koristiti i u okviru međupredmetne teme Poduzetništvo. Ipak, najveću vrijednost projekta osjetit će učenici osnovnih i srednjih škola kojima će biti omogućena jasnija i primjenjivija znanja. To će pridonijeti boljem razumijevanju financijskih pojmova ključnih za odgovorno upravljanje osobnim financijama. Naposljetku, projekt pridonosi i obogaćivanju studijskih programa kroz razvoj dodatnih vještina studenata - budućih nastavnika matematike, ali i jačanju znanja financijske pismenosti opće populacije, navode u priopćenju.

Neki od koncepata koji su se razmatrali u okviru projekta su izračun plaće, planiranje osobnih financija, štednja, otplata kredita, sigurnost u Internet bankarstvu i slično, a osim što će poboljšati razinu znanja u području financijske pismenosti, projekt će pridonijeti primjeni matematike u praktičnim životnim situacijama.

Osim spomenutih predavanja i predstavljanja projekta, na Danima financijske pismenosti održat će se i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola 13. travnja, dok su radionice za nastavnike i detaljna prezentacija novih nastavnih materijala zakazane za 14. travnja. Projekt Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju financijski je podržala Addiko banka.

02. svibanj 2024 05:49