Studentski Lider klub
StoryEditor

Šesto izdanje ljetne škole Innovation Academy: Velik odaziv djevojaka za područje IT-a

01. Rujan 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Da je budućnost za mlade inovatore sjajna pokazalo je i šesto izdanje projekta Innovation Academy koji je privukao 180 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Program u organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta VERN kao akademskog partnera mlade je nade od 22. do 26. kolovoza učio vještine 21. stoljeća i to iz područja IT-a, robotike, poduzetništva kao i vještine debate i vođenja projekata.

Učenici iz različitih dijelova Hrvatske odlučili su pred kraj svojih ljetnih praznika sudjelovati u ljetnoj školi i steći znanja i vještine iz područja kojima se planiraju baviti u budućnosti, a prema riječima organizatora program je do sada izrodio, a vjerojatno će izroditi i nekoliko startupova.

- Vjerujem da su svi oni budući mladi poduzetnici, možda neće imati svoju firmu, ali mogu biti poduzetni unutar svoje okoline i mogu pokrenuti nekakav svoj projekt, svoju aktivnost u školi, sve je to oblik poduzetnosti – izjavio je Dario Varošanec, mentor programa Future Entrepreneur.

- Mi ovdje radimo kroz gomilu sadržaja koji je možda i kompleksniji za ovu razinu, ali jako dobro to prihvaćaju i jako dobro razumiju i odmah primjenjuju – nadodao je.

Od mentalnog zdravlja, preko marketinga i prodaje do financija, srednjoškolci imaju rješenja za sve probleme koje muče njihove vršnjake pa je ova radionica pokazala da generacija Z ipak nije toliko kritična koliko ju neki stariji smatraju, a za mnoge od njih se vjeruje da će svoje ideje prenijeti na buduće akademsko obrazovanje.

- To su učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole i vidim da su u periodu gdje su potpuno izgubljeni i misle si 'što ću dalje, koji fakultet odabrati tako da vjerujem da ih se samo treba poticati i gurati u smjeru u kojem su krenuli pa mislim da nema krivog odabira i to im želimo objasniti. I mi smo sami prošli taj put tako da što god odaberu neće pogriješiti – rekla je mentorica programa Digital Skills Ana Pogačić te je naglasila i da se uistinu vidi zainteresiranost za program.

Zanimljiv je i ovogodišnji odaziv djevojaka za područje IT-a u kojem uvijek ima mjesta za nove inovatore, a kako tvrde mentori, polaznici su se iskazali u izradi aplikacija pa su od ideje došli do realizacije vlastite ideje.

- Programiranje je jedna od struka koja će trebati u budućnosti, možda čak i najviše.  Najbolje je što ranije početi sa učenjem programiranja. Mi učimo u Pythonu jer je to jedan od viših programskih jezika koji zapravo ima jednostavnu sintaksu te ga je jednostavno za naučiti– rekao je mentor programa IT Genius Filip Šiktar.

Kako je rekao mentor IT Genius programa, tu dolaze učenici iz škola koje nemaju iskustava u programiranju pa uče sve od nule, a ova ljetna škola bi im trebala biti odlična uvertira ukoliko žele upisati srodan fakultet.  

13. svibanj 2024 13:46