Studentski Lider klub
StoryEditor

Za početnu poziciju u tvrtki neki traže godine iskustva

30. Travanj 2022.
Jelena Jelušićfoto Ratko Mavar
Poslodavci kod početnika trebaju više procjenjivati njihovu motivaciju i potencijal, a ne prijašnje iskustvo. Mladi pak moraju objasniti zašto vjeruju da su dobar potencijal za mjesto za koje se prijavljuju

Često se čuju iskustva mlađih ljudi i studenata o tome kako brojni oglasi za juniorske i početničke pozicije traže i do dvije godine iskustva, koje je mladima teško steći tako rano, unatoč ambicioznosti i motivaciji. Kako objašnjava Jelena Jelušić, viša employer branding menadžerica u Photomathu, rijetko kada nailazimo kvalitetne oglase za posao, pa je tako i ovo primjer pokušaja poslodavaca da dobiju što više znanja, vještina i iskustva za što manju cijenu (juniorska plaća).

– Čak i nije toliko stvar u nekoj lošoj namjeri poslodavca već više u neznanju, možda čak nestručnosti onoga tko priprema sadržaj oglasa. Internetom tako kruže i primjeri gdje se traži određeni broj godina iskustva u nekoj tehnologiji koja je tek od nedavno uopće dostupna na tržištu – ističe Jelušić.

Kako bi poslodavci izbjegli postavljanje takvih nadasve loših oglasa za posao, Jelušić savjetuje da se kod juniora više usmjere na procjenu kvaliteta osobe i potencijala u odnosu na trenutnu razinu znanja i iskustva. To mogu, primjerice, istraživanjem motivacije, ciljeva, načina razmišljanja i želje za učenjem.

– Sve su to važni preduvjeti da se osoba razvije u sjajnog zaposlenika, a konkretno znanje i vještine će svaki junior s potencijalnom ionako s vremenom steći, uz iskusnog mentora i priliku za rad na konkretnim projektima – kaže Jelušić.

Nemaju što izgubiti

S druge strane, mladima pak savjetuje da uz slanje molbi opišu zbog čega vjeruju da imaju dobar potencijal za taj posao, unatoč nedostatku iskustva.

– Ako je to kompanija i posao koji im se jako sviđa, ako imaju jaku motivaciju i želju razvijati se u tom području, mislim da je dobro da pošalju svoju molbu te opišu zbog čega sve vjeruju da imaju dobar potencijal za taj posao, unatoč nedostatku konkretnog radnog iskustva – kaže Jelušić.

U životopis i motivacijsko pismo mladi trebaju staviti sve što ih može istaknuti u odnosu na ostale juniorske kandidate. To mogu biti prakse, samostalni projekti, samostalno proučavanje različitih tema ili pisanje bloga. Vjerojatno ni drugi juniori neće imati traženo iskustvo, pa će to biti glavni kriteriji razlikovanja.

– Mslim da time nemaju što izgubiti jer vjerojatno ni drugi kandidati za poziciju juniora neće imati traženo iskustvo, pa će onda glavni kriterij po kojem će se kandidati razlikovati biti upravo njihova motivacija i potencijal – zaključuje Jelušić.

02. svibanj 2024 16:01