Tehno
StoryEditor

CB Insights: Smanjenje globalnog investiranja u AI tvrtke

05. Lipanj 2023.
Stupovi hrvatskoga gospodarstva - Ulaganja poprimila zelenu bojufoto Shutterstock

Iako nema dana da nas ne obasipaju AI novostima i novim Ai stručnjacima, te unatoč činjenici da modeli generativne umjetne inteligencije postaju sve bolji, globalno financiranje ovakvih tvrtki je smanjeno u prvom tromjesečju ove godine na 5,4 milijarde dolara, odnosno za 43 posto manje u usporedbi s tromjesečjem ranije, navodi analitička tvrtka CB Insights.

Sudeći prema podacima ove analitičke tvrtke, ovo je najniži tromjesečni iznos investiranja u umjetnu inteligenciju još od prvog tromjesečja 2018. godine. Također, kao da to nije dovoljno, i broj investicija u umjetnu inteligenciju smanjen je četvrto tromjesečje uzastopno, na 554 investicije što je najmanji broj investicija od četvrtog tromjesečja 2017. godine.

Što se tiče samih iznosa investicija i one su znatno smanjene. Prosječni iznosi investiranja u tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom u ovom tromjesečju iznosio je samo 25 milijuna dolara što je manje od polovice prosječnog iznosa investicija u 2022. godini. Zanimljivo je da su i u vrijeme pandemije, iznosi ulaganja bili mnogo veći. Razlog tome je što je u prvom tromjesečju 2023. bilo samo osam investicija od 100 milijuna dolara u tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom što je najmanji broj takvih investicija još od 2019. godine.

Gdje se investira

Tvrtke koje razvijaju umjetnu inteligenciju na američkom tlu, znači sa sjedištem u SAD-u, prikupile su u prva tri mjeseca ove godine svega 3,7 milijardi dolara, što je veliki pad od čak 27 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca prošle godine. Ipak, zanimljivo je da su AI tvrtke striktno iz Silicijske doline imale rast investicija u prvom tromjesečju ove godine za 41 posto kao i rast broja investicija za 20 posto. Taj je rast došao samo zbog nekoliko velikih investicija, većih od 1,2 milijarde dolara namijenjenih manjem broju generativnih AI tvrtki u Silicijskoj dolini.

Financiranje AI tvrtki sa sjedištem u Aziji također je palo na najnižu razinu od četvrtog tromjesečja 2016. godine zbog neočekivano slabih kineskih investicija u umjetnu inteligenciju posljednjih mjeseci. Europsko financiranje također je smanjeno, ali je i dalje iznad prosjeka iz vremena prije pandemije.

Spajanja i preuzimanja

Što se tiče akvizicija AI tvrtki, u prvom tromjesečju 2023. godine dogodilo se 75 spajanja i preuzimanja što je povećanje od 12 posto u odnosu na zadnji kvartal 2022. godine ali broja spajanja i preuzimanja u 2021. godini. Izlasci na burze AI tvrtki i dalje su rijetki, pa je u prva tri mjeseca ove godine samo dvije tvrtke pokrenulo IPO dok niti jedna nije pokrenula SPAC. Što se tiče izlaza na burzu, EU tvrtke su imale najveći udio izlazaka na burze s 38 posto, zatim su tu AI tvrtke iz SAD-a s 33 posto i Azije sa 17 posto.

Tri od 5 najvećih krugova financiranja u prva tri mjeseca ove godine otišla su tvrtkama koje se bave generativnom umjetnom inteligencijom. Također, kako navodi CB Insights, nastalo je i pet novih jednoroga AI-ja, a od tih pet, tri su iz generativne umjetne inteligencije Anthropic, Adept i Character.AI. Od pet novih jednoroga, tri se nalaze u SAD-u, jedan u Izraelu i jedan u Njemačkoj. U SAD je inače 64 posto od svih 170 AI jednoroga u svijetu. 

27. travanj 2024 08:30