Tehno
StoryEditor

Dekodira se jezik životinja

14. Kolovoz 2022.

Organizacija Earth Species Project (ESP), osnovana u Kaliforniji prije pet godina, želi iskoristiti moć strojnog učenja za dekodiranje komunikacije u cijelom životinjskom carstvu. Naravno, njezino nedavno obećanje o dešifiranju životinjskoga govora mnogima zvuči kao ludom radovanje i samo je jedan u nizu pokušaja da se ljudi igraju doktora Doolittlea ili barem sv. Franje Asiškog.

Ipak, suosnivač i predsjednik ESP-a Aza Raskin vjeruje da će uspjeti dekodirati neljudsku komunikaciju s pomoću oblika umjetne inteligencije (AI) te najavljuje da će sve spoznaje i iskustva učiniti javno dostupnima. Smatra da će se tako zaštititi životinje. Naravno, ne zanima ih što govore samo psi, mačke ili papagaji. Inspirira ih i to kako je album sa snimkama pjesme kitova iz 1970. potaknuo pokret koji je doveo do zabrane komercijalnog kitolova.

Valjda bi i svojevrsni nazovi Googleov prevoditelj rječnika životinjskog carstva trebao pomoći barem nešto ljepšem životu svinja, krava, pilića… Doduše, mnogi vjeruju da se zvukovi koje proizvode životinje ne mogu nazvati komunikacijom. Na drugoj su strani istraživači poput onih sa Sveučilišta u Kopenhagenu koji su sudjelovali u razvoju algoritma koji analizira gunđanje svinje kako bi otkrili doživljava li životinja pozitivnu ili negativnu emociju ili pak onih iz projekta 'DeepSqueak' koji procjenjuje jesu li glodavci pod stresom na temelju njihovih ultrazvučnih zvukova.

03. svibanj 2024 14:57