Tehno
StoryEditor

Elon ‘Free speech‘ Musk uklonio račune i objave indijskih poljoprivrednika

22. Veljača 2024.

Elon Musk se često hvali kako je X, bivši Twitter, jedino mjesto gdje se može slobodno reći što god se želi. Sloboda govora važna je Muska, reklo bi se, ali čini se da to ipak nije tako. Naime, iz X-a su priznali da su uklonili račune i objave povezane s prosvjedima poljoprivrednika koji su u tijeku u Indiji.

Iz X-a su rekli da su uklonili račune i objave nakon što im je indijska vlada poslala ‘izvršne naloge‘ koji su ‘podlijegli potencijalnim kaznama, uključujući zatvor‘, rekli su iz X-a u izjavi, dodajući da se ‘ne slaže s tim radnjama‘.

X-ovo pojašnjenje podijeljeno je na njihovoj službenoj adresi @GlobalAffairs.

Nekoliko aktivista ranije se žalilo na uklanjanje njihovih objava. Indijski novinar Mohammed Zubair napisao je u ponedjeljak da su ‘mnogi utjecajni X računi‘ novinara, utjecajnih osoba i istaknutih poljoprivrednih sindikalista koji su izvještavali o prosvjedima farmera u Indiji suspendirani.

U svom pojašnjenju, X je rekao da su navedeni računi i objave suspendirane samo u Indiji u ‘skladu s naredbama‘. Dodali su da se platforma ne slaže s postupcima Indijske vlade, ali su ‘naredbu‘ ipak izvršili. Platforma je također rekla da je pravno osporila vladine ‘naredbe o blokiranju‘, ne navodeći kojem su sudu podnijeli zahtjev.

Glavna indijska oporbena stranka kritizirala je vladu zbog restrikcija, optužujući ju da pokušava ušutkati glasove protivnika u demokratskoj zemlji.

Nekoliko poljoprivrednih sindikata u Indiji štrajkalo je od 13. veljače tražeći minimalne cijene, koje se također nazivaju minimalne cijene potpore, za svoje usjeve. Prosvjednici su pokušavali marširati do glavnog grada Indije, Delhija, iz susjednih država Punjab, Haryana i Uttar Pradesh. Ali vlasti su čvrsto zabarikadirale gradske granice bodljikavom žicom i betonskim blokovima kako bi ih zaustavile. Države Haryana i Uttar Pradesh, kojima vlada vladajuća Bharatiya Janata Party (BJP), rasporedile su velik broj policajaca i paravojnih snaga kako bi spriječile poljoprivrednike da dođu do Delhija.

Aktivisti kažu da su poljoprivrednici glavni birački blok u Indiji i da vlada ne želi prosvjedni spektakl, s poljoprivrednicima na traktorima i drugim vozilima na cestama u Delhiju, posebno s općim izborima koji su zakazani za sljedećih nekoliko mjeseci.

Godine 2020. poljoprivrednici su započeli sličan prosvjed i mjesecima su ‘živjeli‘ na granicama Delhija, a vlada ne želi da se to ponovi. Iako je vlada održala nekoliko rundi razgovora sa sindikatima kako bi ugušila prosvjede, još nije postignut konsenzus.

26. travanj 2024 18:36