Tehno
StoryEditor

Europska središnja banka odlučila biti ukorak s vremenom i uvesti AI u svoje poslovanje

28. Rujan 2023.
Europska središnja bankafoto Shutterstock

Europska središnja banka (ECB) odlučila je u svoje operacije uvesti generativnu umjetnu inteligenciju kako bi ubrzala osnovne aktivnosti, od izrade nekih najosnovnijih letaka i sažetaka bankovnih podataka do pisanja softverskog koda i prevođenja dokumenata, prenosi Financial Times.

Ovaj potez dolazi dok središnje banke oprezno istražuju kako iskoristiti najnovija dostignuća u području umjetne inteligencije iako naglašavaju da je još dalek put do potpunog usvajanja umjetne inteligencije.

Odbor ECB-a nazvan ‘infinity team‘ pokrenuo je devet pokusa u području generativne umjetne inteligencije i to u obliku prilagođavanja gotovih sustava koji mogu stvoriti sofisticirani tekst, slike i računalni kod, a od osoblja su tražili ideje gdje bi primjena AI alata mogla biti najučinkovitija.

Od igranja šaha do upravljanja dronovima, strojevi su postali pametniji u mnogim područjima pa zašto ne upotrijebiti umjetnu inteligenciju za središnje bankarstvo? – objavila je Myriam Moufakkir, nova glavna službenica ECB-a.

Uvježban na velikim skupovima podataka neoznačenog teksta, generativna umjetna inteligencija sposobna je voditi ljudski razgovor i proizvoditi jedinstven sadržaj. Iako su mnoge tvrtke iz privatnog sektora već iskoristile novu tehnologiju kako bi stekle konkurentsku prednost, središnje banke su bile opreznije zbog zabrinutosti oko pouzdanosti, pravnih rizika i transparentnosti. 

Moufakkir je rekla da je ECB ‘oprezna u pogledu upotrebe umjetne inteligencije i rizika koje ona nosi‘, dodajući da ‘gleda na ključna pitanja u području privatnosti podataka, pravnih ograničenja i etičkih razmatranja‘. Međutim, dužnosnici ECB-a kažu da blisko surađuju s drugim velikim središnjim bankama, poput američkog Feda i Engleske banke, kako bi istražili umjetnu inteligenciju.

Dužnosnike središnje banke navodno, prema pisanju FT-a, brine što se umjetna inteligencija smatra ‘crnom kutijom‘.

– Crna kutija umjetne inteligencije bez uvida u proces donošenja odluka ima ograničenu vrijednost. Kao kreator politike, na prognoze generirane modelima umjetne inteligencije gledam skeptično, ako nisu povezane uvjerljivim objašnjenjem pokretačkih čimbenika iza njih – poručila je Lisa Cook, članica Fedovog odbora guvernera.

Europska središnja banka već koristi umjetnu inteligenciju u nekoliko područja, uključujući strukturiranje informacija o cijenama u stvarnom vremenu koje prati na tisućama proizvoda i klasificiranje podataka koje prikuplja iz milijuna izvora. To su dugotrajni i relativno svakodnevni zadaci koje računalo može obaviti brže i učinkovitije.

Središnja banka također koristi obradu prirodnog jezika u Atheni, svom IT sustavu za nadzor banaka, za skeniranje ogromne količine dokumenata, uključujući novinske članke, bankovne dokumente i nadzorne procjene, kako bi mogla brže odgovoriti na pitanja dužnosnika o njima.

– Nadzornici sada mogu usporediti ove vrste obogaćenih tekstova u roku od nekoliko sekundi, tako da mogu brže razumjeti relevantne informacije, umjesto da troše vrijeme tražeći ih – objasnila je Moufakkir.

Iz ECB-a su svjesni povezanih rizika koji dolaze s novim tehnologijama no to povezuju s promjenom vlastitih poslova, a napominju da im je trenutno cilj prihvatiti promjene te se ne odupirati nečemu što je ionako neizbježno.

24. travanj 2024 19:04