Tehno
StoryEditor

Hrvatske AI tvrtke prikupile 25 posto svih investicija u CEE regiji

25. Listopad 2023.

Hrvatske tvrtke koje se bave razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji prikupile su čak četvrtinu od ukupnog iznosa investicija u srednjoj i istočnoj Europi, pokazalo je najnovije izvješće o stanju razvoja umjetne inteligencije u toj regiji, koju je objavio tehnološki portal The Recursive. Naime, od 8,2 milijarde dolara investiranih u AI tvrtke CEE regije do kolovoza 2023. godine, hrvatske tvrtke prikupile su 2,05 milijardi dolara, a cijela regija bilježi sve veći interes međunarodnih ulagača. Samo u posljednje tri godine AI tvrtke prikupile su više od polovice tog iznosa, odnosno 4,2 milijarde dolara, što je više od svih prethodnih godina financiranja zajedno.

Unatoč tome, autori izvješća ističu da je AI ekosustav CEE regije još uvijek u ranoj fazi. Od više od 1100 analiziranih AI tvrtki, 40 posto ih je prikupilo pre-seed i seed investicije, dok je samo 13 posto tvrtki osiguralo financiranje u kasnijoj fazi razvoja. Isto tako, prosječni iznos financiranja u svim fazama iznosi milijun dolara, što ukazuje na to da je nekoliko startupova dobilo znatna sredstva, ali većina radi s mnogo manje kapitala.

Ipak, vidi se pomak od ‘epizodnih‘ priča o uspjehu AI startupova prema ‘sustavnijem‘ modelu uspjeha. Na primjer, više od 75 AI tvrtki iz regije prikupilo je sredstva od najmanje 10 milijuna dolara, a 24 AI startupa prikupila su 50 ili više milijuna dolara.

Rimac, Infobip i Cognism ključni igrači

Napropulzivnije hrvatske tvrtke s AI proizvodima, prema autorima izvješća, su Rimac Automobili, Infobip, Cognism, ReversingLabs i Gideon.

image

Top pet najpropulzivnijih tvrtki za proizvode umjetne inteligencije u Hrvatskoj

foto The Recursive

– Uspon regionalnih jednoroga kao što su UiPath, Rimac Automobili, Infobip i Payhawk imao je transformativni učinak na inovacijski ekosustav srednje i istočne Europe. Ovi jednorozi [...] ilustriraju ogroman potencijal za uspjeh u umjetnoj inteligenciji i srodnim područjima u regiji. Ali njihov utjecaj nadilazi njihove vlastite bilance; oni djeluju kao katalizatori za efekt valova koji odjekuje u lokalnim tehnološkim zajednicama – navodi se u izvješću.

Također, hrvatska tvrtka Gideon je, primjerice, istaknuta po tome što je privukla međunarodne ulagače ‘visokog kalibra‘ - Koch Disruptive Technologies i HCVC. Kao pozitivni primjeri iz Hrvatske navedene su i tvrtke Newton Technologies Adria Mindsmiths.

Ključni lokalni investitori u AI su fondovi Fil Rouge Capital orijentiran na pre-seed, seed i series A runde ulaganja, South Central Ventures za tvrtke iz jugoistočne Europe koje su u ranoj fazi, a imaju globalne ambicije te SQ Capital koji upravlja alternativnim investicijskim fondovima. Ivan Jurišić, partner u SQ Capitalu, ističe da osnivači u CEE regiji sada na početku imaju slične mogućnosti kao i njihovi kolege u zapadnoj Europi, upravo zahvaljujući lako dostupnim rješenjima umjetne inteligencije.

Međutim, autori izvješća ističu da ‘nije sve ružičasto‘. Mnogi startupovi u ranoj fazi još uvijek se bore da osiguraju financiranje. Još uvijek postoji značajan jaz između broja startupova koji su privukli početnu rundu financiranja i onih koji dođu do serije A. 

– Rekao bih da financiranje u fazi pre-seeda ima još dosta vremena u usporedbi sa zapadnom Europom, ali i taj jaz se smanjuje – komentirao je Jurišić, dodajući da je CEE regija poznata po talentu i inženjerskom mentalitetu.

image

Izvori financiranja AI tvrtki u Hrvatskoj

foto The Recursive

Iako postoji ograničen interes za ulaganje u temeljne modele umjetne inteligencije, koji su obično i kapitalno intenzivniji, pozitivno je što u regiji djeluje više od 120 fondova rizičnoga kapitala koji aktivno ulažu u startupe AI, doduše, manje od 30 posto ih je specijalizirano za AI ili duboku tehnologiju. Broj vrhunskih međunarodnih investitora, kao što su Sequoia Capital, Accel, Index Ventures, Lightspeed Venture Partners, Dawn Capital i Atomico, koji ulažu u lokalne startupove, također je u stalnom porastu.

Primjene u zdravstvu i financijama

U srednjoj i istočnoj Europi trenutno djeluje preko 900 aktivnih startupova koji se bave razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, od čega ih je 130 u Hrvatskoj. Međutim, zanimljiv je podatak da više od 30 posto tih startupova ima svoje sjedište u razvijenijim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, iako se glavnina njihovih timova nalazi u srednjoj i istočnoj Europi.

image

Broj AI startupova u Hrvatskoj prema fazama razvoja

foto The Recursive

Zdravstvo i znanosti o životu ističu se kao industrija s najviše AI inovacija u CEE regiji. S više od 150 startupova koji rade na raznim AI alatima, zdravstvena industrija je zajednički prikupila više od 650 milijuna dolara. Ostale industrije koje implementiraju umjetnu inteligenciju su financije, marketing, prodaja i korisničku službu, a kibernetička sigurnost također bilježi porast.

Te trendove prati i Hrvatska, pa su tako tri glavne industrije na koje ciljaju AI startupovi u Hrvatskoj marketing, prodaja i služba za korisnike, financije te zdravstvo i biološke znanosti.

Odljev talenata kao prijetnja

No, kako je komentirala Zorntisa Stoilova, glavna urednica The Recursivea i jedna od autorica izvješća, iako je cilj izvješća ukazati na prednosti i prilike koje CEE regija može iskoristiti za povećanje globalne konkurentnosti, autori su se osvrnuli i na potencijalne prijetnje i prepreke. Jedna od tih prepreka još uvijek su istraživanje i obrazovanje, a uočena je i potreba za fleksibilnom i prilagodljivom regulativom Europske unije, kao i nacionalnih strategija umjetne inteligencije.

Broj institucija koje pružaju prilike za obrazovanje i istraživanje u dubinskoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji je ograničen, što dovodi do toga da talenti iz CEE često odlaze u inozemstvo. Autori su zabrinuti i zbog nepostojanja odgovarajuće nacionalne strategije umjetne inteligencije u većini zemalja.

27. travanj 2024 07:31