Tehno
StoryEditor

HT od 1. listopada poskupljuje dio usluga za pet posto

03. Kolovoz 2023.

Hrvatski telekom (HT) počeo je obavještavati korisnike da će od 1. listopada ove godine početi primjenjivati indeksnu klauzulu te od tog datuma za pet posto povećati mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih njihovim cjenicima.

Riječ je o mogućnosti prilagođavanja cijena godišnjoj stopi inflaciji koju telekomi u Hrvatskoj imaju od ove godine, a s obzirom na stopu inflacije za 2022. godinu.

– Nastavno na tržišne okolnosti, HT će od 1. listopada početi primjenjivati indeksnu klauzulu u vidu usklađenja cijena usluga sa stopom inflacije. Pritom će usklađenje od pet posto povećanja cijena biti znatno niže od prosječne godišnje stope inflacije u 2022. koja je iznosila je 10,8 posto – kažu u četvrtak na upit Hine iz HT-a.

Objašnjavaju i da će se povećanje cijena od pet posto primjenjivati isključivo na iznose mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima HT-a, dok se na ostale stavke računa poput potrošnje minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade i rate za uređaje klauzula ne primjenjuje te naknade ostaju neizmijenjene.

– Prvi račun s novim iznosom naknada korisnici će dobiti u studenom, a za mjesec listopad – poručuju iz najvećeg telekom u Hrvatskoj.

Korisnici kojima se to ne sviđa sada više ne mogu bez naknade raskinuti ugovor, jer su tu mogućnost imali početkom godine kada je prvotno najavljeno da bi cijene mogle biti povećane tijekom ove godine.

I druga dva velika telekoma u Hrvatskoj, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, već su ranije najavili povećanje cijene, ali u većem postotku i s ranijom primjenom nego HT.

Tako je A1 indeksaciju tj. povećanje cijena od 8,5 posto počeo primjenjivati s 1. srpnjem, dok je Telemach povećanje od 8,3 posto počeo sa 1. kolovozom.

27. travanj 2024 01:44