Tehno
StoryEditor

Daytona sklopila partnerstvo sa češkim JetBrainsom

19. Ožujak 2024.
Ivan Burazin

Daytona, domaća platforma za upravljanje razvojnim okruženjima, sklopila je strateško partnerstvo s JetBrainsom, liderom u alatima za programere. Ova suradnja smjestila je Daytonu u probranu skupinu upravitelja razvojnim okruženjima. Kako su priopćili, JetBrains je prepoznao potencijal Daytone u povećanju produktivnosti programera.

Daytona je sada unaprijed instalirana opcija u cijelom portfelju alata koje nudi JetBrains. Izuzimajući tehnološke gigante Amazon, Google i Microsoft, JetBrains je u svoj ekosistem uključio tek tri tvrtke, među kojima se izdvaja Daytona, postavljajući se rame uz rame s vodećim igračima u industriji.

Ovo partnerstvo donosi niz prednosti za developere i njihovu produktivnost. Cilj suradnje je olakšati upravljanje razvojnim okruženjima i učiniti ga intuitivnijim. Programeri više neće morati prebacivati između raznih sučelja i alata. Time će programerski timovi moći još bolje surađivati i dijeliti kontekst projekta, što će sigurno podići njihovu učinkovitost.

– U JetBrainsu prepoznajemo promjenjivu prirodu razvoja softvera i rastuću potrebu za naprednim razvojnim okruženjima. Osiguravanjem softverskim timovima alata za besprijekorno upravljanje njihovim udaljenim radnim okruženjima, ne poboljšavamo samo postojeće radne procese, već nudimo nov način stvaranja softvera. Naše partnerstvo s Daytonom odražava ovu viziju, osiguravajući da su JetBrains alatidopunjeni mogućnostima upravljanja udaljenim radnim okruženjima najnovije generacije – izjavio je Alexander Kirsanov, voditelj tima za alate za udaljeni razvoj i suradnju u JetBrainsu.

Daytona je razvila proširenje za JetBrains koje ugrađuje njezine mogućnosti direktno u omiljene programerske alate. Ovo uključuje nekoliko važnih značajki za poboljšanje produktivnosti. 

Štoviše, s nedavno objavljenom Open-Source Daytonom korisnici također mogu stvarati radna okruženja u JetBrainsu izravno iz terminala. Ovo dodatno unapređuje integraciju između Daytone i JetBrains ekosustava, pružajući svakom programeru slobodu odabira. 

– Oduševljeni smo partnerstvom s JetBrainsom i uvjereni smo da će ova suradnja dodatno unaprijediti radno iskustvo programerima, olakšavajući integrirani pristup upravljanju okruženjima za razvojne timove – rekao je Ivan Burazin, suosnivač Daytone. Ovo partnerstvo dolazi nakon uspješne pre-seed investicije od dva milijuna dolara koju je Daytona nedavno osigurala. Riječ je o iznosu koji je u rangu najvećih pre-seed ulaganja, a investitori su ugledna imena globalne tech scene.

Ovim korakom Daytona i JetBrains zajedno idu prema potpunom uklanjanju problema ‘ali radi mom računalu‘, dok im je konačni cilj demokratizirati pristup programiranju i razvojnim okruženjima.

27. travanj 2024 05:30