Tehno
StoryEditor

Kina ukida upotrebu Intelovih i AMD-ovih procesora u službenim računalima

27. Ožujak 2024.
foto Shutterstock

Intelovi i AMD-ovi procesori uskoro se više neće nalaziti u kineskim službenim računalima, kao ni Microsoftovi Windowsi.

Kineska vlada uskoro planira postupno ukidanje upotrebe Intelovih i AMD-ovih procesora u računalima u vlasništvu države. Također, novim smjernicama nastoji se onemogućiti i korištenje Windowsa te ostalih stranih proizvoda za baze podataka kako bi se dala prednost domaćim proizvođačima.

Sve vladine agencije iznad razine općina moraju koristiti računalnu  i poslužiteljsku opremu koja je ocijenjena kao sigurna i pouzdana, piše Financial Times. Popis odobrene opreme uključuje procesore kineskih proizvođača, Huaweija i Phytiuma koji su već neko vrijeme pod udarom sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Ukidanje upotrebe Intelovih i AMD-ovih procesora na službenim računalima, mogla bi donijeti američkim tvrtkama značajan pad prihoda. Financial Times izračunao je za Intel ostvarenih 27 posto od 53 milijarde prihoda zahvaljujući kineskom tržištu, dok je AMD ostvario 15 posto.

Ovi kineski pothvati označavaju želju za jačanjem domaćih rješenja na području tehnologije te sve većim napetostima između dviju država.

Intelu i AMD-u moglo bi biti otežano dospjeti na listu odobrenih procesora. Kako bi bile procijenjene, tvrtke moraju predati potpunu R&D dokumentaciju i kodove svojih proizvoda. Kriterij za procjenu je razina dizajna te razvoj i proizvodnja unutar Kine, prema naputku državne agencije za testiranje.

Analitičar u Zheshang osiguranju procijenio je da će država trebati uložiti 91 milijardi dolara od 2023. do 2027. da zamijene IT infrastrukturu u državnim, stranačkim i osam glavnih industrija.

25. travanj 2024 17:39