Tehno
StoryEditor

Kineski IT sektor u krizi: Kompanije u problemima zbog bijega stranih ulagača

12. Lipanj 2023.

Geopolitičke napetosti između Kine i Zapada sve više pogađaju tehnološki sektor. Naime, kineska online platforma Bilibili prije dvije godine je vrijedila 54 milijarde dolara, dok joj je danas tržišna vrijednost pala na 6,5 milijardi što je dovelo do drastičnog rezanja troškova u tvrtki.

Odraz je to problema koji već neko vrijeme zahvaćaju kinesku tehnološku scenu jer inozemni ulagači prodaju udjele čak i u profitabilnim internetskim divovima kao što su Tencent i Alibaba koje stežu remen i usmjeravaju svoja sredstva u otkup dionica.

Div rizičnog kapitala Sequoia Capital prošlog je tjedna postao posljednja grupacija koja je podlegla rastućim geopolitičkim napetostima između Pekinga i Washingtona, najavivši plan da svoje poslovanje u Kini odvoji u zaseban entitet.

Prema pisanju Financial Timesa, na bijeg stranog kapitala utjecao je i nestabilan gospodarski oporavak koji je smanjio kineske tehnološke dionice iako su nakratko porasle zahvaljujući ukidanju mjera nakon pandemije.

Silazni je trend uzrokovao zabrinutost zaposlenika i ulagača da bi niske vrijednosti kineskih tehnoloških grupa koje kotiraju u New Yorku i Hong Kongu mogle biti dugotrajne.

Ipak, nedavna objava financijskih izvješća malo je podigla cijene dionica, iako su Tencentu dionice pale za 19 posto, a Alibabi za 29 posto u odnosu na najviše razine u siječnju.  

Deset najvećih kineskih tehnoloških grupacija od početka je pandemije izgubilo ukupno 300 milijardi dolara tržišne vrijednosti, dok su njihove američke kolege uglavnom rasle.

Masovno otpuštanje

Velik problem za mnoge ulagače stvara američko-kineska napetost koja je stalni podsjetnik na sudbinu onih koji su podržavali ruske tvrtke, a ne pomažu ni američke zabrane izvoza tehnologije za proizvodnju poluvodiča u Kinu.

Kao rezultat toga, veliki strani ulagači lagano se povlače, uključujući zapadne mirovinske fondove koji su kroz povijest bili vodeći podupiratelji kineske tehnologije na privatnim i javnim tržištima.

Ontario Teachers’ Pension Plan, treći po veličini kanadski mirovinski fond, uložio je gotovo milijardu dolara u dionice Alibabe i Tencenta prije dvije godine, a sada smanjuju svoj tim u Kini dok ove investicije ne ubrajaju u one ‘najznačajnije‘.

Warren Buffett prošle je godine tiho prodao više od polovice svog udjela u kineskoj grupi BYD koja se bavi proizvodnjom električnih automobila. Ove je godine kupio velik udio u TSMC-u, tajvanskom proizvođaču čipova, no nakon što je ponovno procijenio njegovu lokaciju u središtu potencijalnog geopolitičkog žarišta, odlučio ih je prodati

Uz neprekidnu krizu, tehnološke su grupacije dale prioritet otkupu dionica i stezanju remena, no snižene procjene najproblematičnije su za manje, neprofitabilne tvrtke kao što je Bilibili koja je smanjila bonuse i otpustila osoblje kako bi ‘spojila kraj s krajem‘.

Padajuća cijena dionice tvrtke učinila je izazov još akutnijim. Ulagači koji su grupi posudili 2,9 milijardi dolara, kladeći se da će njezine dionice nastaviti rasti, sada imaju opciju i poticaj rano opozvati svoje obveznice.

Čak i najveće kineske tehnološke tvrtke poduzimaju drastične mjere. Alibaba je potrošila otprilike polovicu svog slobodnog novčanog toka na otkup dionica tijekom prošle godine, a otpustili su oko 24 tisuće djelatnika te se očekuje da će ih u budućnosti otpustiti još više. Tencent je također otpuštao djelatnike, a zbog problema u kojima su se našle kineske tehnološke kompanije može se reći da je zlatno doba internetskih tvrtki završilo.

26. travanj 2024 20:32