Tehno
StoryEditor

Microsoft najavio uvođenje Pythona u Excel

23. Kolovoz 2023.

Microsoft je ovog tjedna najavio uvođenje programskog jezika Pythona u svoj program Excel kako bi naprednim korisnicima pružio sve što im je potrebno na jednom mjestu.

Značajka će prvo biti dostupna samo ograničenom broju korisnika i to u desktop verziji Excela, iako su iz tvrtke poručili da će ova funkcija biti omogućena nešto kasnije u cloudu.

‒ Sada ćete moći raditi naprednu analizu podataka u poznatom Excel okruženju ali pojačanom Pythonom. Nije potrebno postavljanje ili instalacija, vanjske podatke ćete moći jednostavno unijeti u Python u radnim procesima programa Excel ‒ poručio je Stefan Kinnestrand, generalni menadžer u Microsoftu.

Kako prenosi TechCrunch, Microsoft se udružio s podatkovnom platformom Anaconda kako bi oživio ovu značajku, a da bi isprobali ovu značajku korisnici će se morati pridružiti programu Microsoft 365 Insider.

Važno je napomenuti da već duže vrijeme postoje programi koji korisnicima Pythona omogućuju rad s datotekama u Excelu, kao i plaćeni dodaci za Excel poput PyXLL-a koji donose Pythonovu funkcionalnost i u Microsoftove proračunske tablice, no najavljene bi nove funkcije navodno trebale biti jednostavnije samim time što će već biti dio paketa.

Podsjetimo, Microsoft je ranije ove godine povisio cijenu svojih Office usluga za čak devet posto što su korisnici žestoko kritizirali, a najavljena su i nova povećanja cijena. 

02. svibanj 2024 09:45