Tehno
StoryEditor

Microsoftove emisije skočile za 30 posto zbog ulaganja u umjetnu inteligenciju

16. Svibanj 2024.
co2 emisije
Iako su se i Microsoft obavezao biti ugljično neutralan, sve više izgleda da je to priča za malu djecu

Microsoftove emisije porasle su za 30 posto od 2020., zbog izgradnje infrastrukture koja je potrebna umjetnoj inteligenciji, što ugrožava klimatske ciljeve koje si je zadala sama tvrtka. Povećanje emisija od trećinu velikim je dijelom posljedica izgradnje podatkovnih centara na kojima rade AI i računalni sustavi u oblaku, rekao je Microsoft u svom godišnjem izvješću o održivosti.

U izvješću također navode kako Microsoft drži jedinstvenu poziciju na tržištu kao vodeći dobavljač ‘u oblaku‘ te da je širenje podatkovnih centara nužno kao podrška umjetnoj inteligenciji, kako bi se mogli ‘boriti‘  s konkurentima, uključujući Amazon i Google. Microsoft je  početkom 2023. godine uložio milijarde dolara u OpenAI, tvrtku koja stoji iza ChatGPT-a, i izrađuje vlastite AI alate.

Microsoftove izravne emisije pale su za 6,3 posto u 2023. u usporedbi s osnovnom vrijednošću za 2020. godinu. Međutim, emisije iz opskrbnog lanca čine veliku većinu ukupnih emisija i skočile su za 30,9 posto. To je povećalo ukupne emisije za 29,1 posto, stoji u izvješću.

Tvrtka je jedna od onih koje su postavile široku lepezu klimatskih ciljeva, uključujući ciljeve da postanu ‘carbon negative‘ i ‘zero waste‘ do 2030. godine. Međutim, ti su ciljevi ugroženi utrkom za stvaranjem generativne umjetne inteligencije, koja je energetski intenzivna s velikim zahtjevima za energijom ali i  vodom.

Natjecanje za izgradnju infrastrukture podatkovnih centara također je pokrenulo pitanja o kapacitetu nacionalnih energetskih mreža da se nose s očekivanim porastom potražnje za električnom energijom povezanom s umjetnom inteligencijom te postoji li na tim tržištima dovoljno proizvodnje obnovljivih izvora energije za pokretanje tehnologije.

U pokušaju rješavanja problema s rastućim emisijama u opskrbnom lancu, Microsoft je rekao da će zahtijevati od određenih velikih  dobavljača zahtijevati da koriste 100 posto ‘bez ugljika‘ električnu energiju za robu i usluge isporučene tvrtki sa sjedištem u Seattleu do 2030. godine.

Microsoft je ovog mjeseca također rekao da će podržati procijenjenih 10 milijardi dolara u projektima obnovljive električne energije koje će razviti Brookfield Asset Management kao dio svojih napora da spoji svoje ciljeve čiste energije sa svojim ambicijama AI.

Emisije povezane s izgradnjom novih podatkovnih centara dijelom dolaze od kritičnih građevinskih materijala kao što su cement i čelik čija je proizvodnja intenzivna ugljika, te onih koji ulaze u računalne čipove i drugi hardver.

27. svibanj 2024 13:02