Tehno
StoryEditor

Musk protiv AI-a: Twitter ograničio broj objava koje korisnici dnevno mogu pročitati

02. Srpanj 2023.

Deseci tisuća korisnika Twittera ovog se vikenda ne mogu povezati ni pratiti što se događa u svijetu preko popularne platforme. Prema stranici za praćenje DownDetector, gotovo 13 tisuća korisnika prijavilo je probleme s pristupom stranici pa se mnogi korisnici pitaju što se to događa s Twitterom. 

Vlasnik popularne društvene mreže, Elon Musk, još je u petak navečer na svom Twitter profilu objavio da je morao ‘hitno dovesti velik broj poslužitelja na mrežu‘ nakon što su tvrtke koje razvijaju umjetnu inteligenciju počele crpiti ‘ekstremne razine podataka‘ s platforme. 

Musk je u subotu poduzeo dodatne mjere protiv takozvanog ‘scrapinga‘ najavivši da će Twitter privremeno ograničiti koliko tweetova korisnici dnevno mogu pročitati i samim time ograničiti koliko dugo će svaki korisnik komunicirati preko Twittera. Iako se to u početku činila samo kao nekakva šala korisnici su počeli objavljivati da su primili obavijest ‘Žao nam je, ograničeni ste‘.

Kako su poručili iz tvrtke, verificirani korisnici, odnosno računi pretplaćeni na Muskov problematični Twitter Blue program, moći će čitati šest tisuća objava dnevno, dok će nepotvrđeni i novostvoreni računi moći vidjeti samo 600, odnosno 300 objava dnevno. 

Nakon ove odluke uslijedio je niz intenzivnih kritika i nezadovoljstva korisnika pa je Musk odlučio malo popustiti ograničenja, odnosno potvrđeni korisnici moći će čitati 10 tisuća objava, dok će neprovjereni moći čitati njih tisuću. Novostvoreni računi biti će ograničeni na 500 objava. 

Ovaj potez dolazi u trenutku kada su chatbotovi kao što je ChatGPT i Bard, koji skupljaju podatke s interneta kako bi osnažili svoje modele, postali sve popularniji i sve napredniji, a Twitter, baš kao i Reddit, već je ranije iskazao svoju namjeru za sprječavanjem besplatnog prikupljanja podataka njegovih korisnika. 

– Gotovo svaka tvrtka koja se bavi umjetnom inteligencijom, od start-upa do nekih od najvećih korporacija na Zemlji, crpila je ogromne količine podataka– rekao je Musk. 

Musk je nedavno pokušao trećim stranama naplatiti pristup Twitterovim podacima kako bi povećao svoje prihode nakon što je prije nekoliko mjeseci upozorio da bi se tvrtka mogla suočiti s bankrotom ako joj se financije ne poprave. Ranije ovog tjedna, kompanija je objavila da se tweetovi više ne mogu pregledavati bez da je korisnik prijavljen na račun, što je potez koji bi mogao natjerati više pojedinaca da se prijave na platformu.

Promjene su potaknule brzu reakciju korisnika, a mnogi su tweetali da su primili poruku o pogrešci koja glasi ‘prekoračena dopuštena granica‘ i da im je onemogućeno vidjeti daljnje objave. 

Reakcije na Muskovu odluku ne jenjavaju, a jutros su se o odluci oglasili i pojedini bivši rukovoditelji Twittera koji su stali protiv milijardera. Jedna od njih je i Esther Crawford, bivša direktorica upravljanja proizvodima koju je Musk otpustio u veljači. 

02. svibanj 2024 13:21