Tehno
StoryEditor

Od sutra se na sve internetske platforme u EU počinje primjenjivati Akt o digitalnim uslugama

16. Veljača 2024.

Sutra stupa na snagu Akt o digitalnim uslugama, ključni pravilnik Europske unije kojim se internetsko okruženje želi učiniti sigurnijim, pravednijim i transparetnijim te će se primjenjivati na sve internetske posrednike u EU. 

– Korisnici, države članice i platforme sada se mogu koristiti alatima iz Akta o digitalnim uslugama kako bi oblikovali sigurniji i transparentniji internet. To je velika prekretnica koja odražava naše temeljne vrijednosti i načela EU-a – izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba. 

Povodom stupanja ovog Akta na snagu javio se i Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište koji je pak istaknuo da započinje doba sigurnijeg internetskog prostora, transparentnosti i odgovornosti, bolje zaštite od nezakonitog sadržaja i osnaživanja korisnika 

Platforme koje nisu određene kao vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice bit će pod nadzorom, na razini država članica, neovisnog regulatornog tijela koje djeluje kao nacionalni koordinator za digitalne usluge (DSC). Nacionalni koordinatori bit će odgovorni da te platforme djeluju u skladu s pravilima. DSC-ovi će nadzirati i provoditi Akt o digitalnim uslugama za platforme s poslovnim nastanom u njihovoj državi, priopćili su iz Komisije 

Nacionalni koordinatori i Komisija osnovat će neovisnu savjetodavnu skupinu, Europski odbor za digitalne usluge, kako bi se osiguralo da se Akt o digitalnim uslugama dosljedno primjenjuje i da korisnici diljem EU-a uživaju ista prava, bez obzira na to gdje internetske platforme imaju poslovni nastan.

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama korisnici iz EU-a bolje su zaštićeni od nezakonite robe i sadržaja te se njihova prava poštuju na internetskim platformama na kojima se povezuju s drugim korisnicima, dijele informacije ili kupuju proizvode.

Suzbijanje dezinformacija

Od kraja kolovoza 2023. Akt o digitalnim uslugama već se primjenjuje na 19 vrlo velikih internetskih platformi i tražilica određenih u travnju 2023. (s prosječno više od 45 milijuna korisnika mjesečno). Tri druge platforme koje su u prosincu 2023. određene kao vrlo velike internetske platforme moraju do kraja travnja ispuniti najstrože obveze iz Akta o digitalnim uslugama. Međutim, od sutra će morati ispunjavati opće obveze iz Akta o digitalnim uslugama.

Stupanjem Akta na snagu korisnici internetskih platformi će morati dobiti jasne informacije, primjerice, o tome zašto su im preporučeni određeni sadržaji, moći će ukinuti preporuke sadržaja na temelju podataka s profila, a imat će i pristup jasno razumljivom sažetku uvjeta poslovanja svake od platformi, na svojem jeziku, što je velika novost, jer je poznato da nitko ne čita te uvjete koji su do sada dolazili na nekoliko stranica.

Također, što se oglasa tiče, oni se više ne smiju prikazivati na temelju osjetljivih podataka korisnika, kao što su etničko podrijetlo, politička mišljenja ili seksualna orijentacija. Dodatnu zaštitu platforme će morati pružiti maloljetnim osobama, u pogledu privatnosti, sigurnosti i prikazivanja ciljanih oglasa. Platforme će morati uložiti više sredstava u moderiranje sadržaja kako bi suzbili dezinformacije, no nije jasno tko će odrediti što su dezinformacije koje je potrebno suzbiti. Ako se nastave prakse iz posljednje tri godine, to suzbijanje dezinformacija moglo bi se pretvoriti u klasičnu cenzuru velikih tehnoloških tvrtki.

Europska unija će zahtijevati od navedenih platformi i tražilica da sve informacije o tome kako funkcioniraju algoritmi za prikaz i preporuku sadržaja podijele sa svim državama članicama kao i sa samom Komisijom, a samim korisnicama će biti omogućeno da se suprotstave odlukama moderatora na tim platformama.

27. travanj 2024 18:26