Tehno
StoryEditor

Policijske snage zakoračile i u virtualni metaverzum

08. Studeni 2022.
Interpol metaverse

Na nedavno održanoj 90. općoj skupštini Interpola, koja se održala u New Delhiju, ova je međunarodna kriminalističko-policijska organizacija predstavila svoj djelić metaverzuma, koji je namijenjen svim policijskim snagama u  svijetu. Na prezentaciji novog virtualnog Interpola, prisutni su mogli vidjeti virtualno sjedište organizacije, u koje je moguće ‘ući‘ te komunicirati s osobljem i drugim korisnicima.

Ideja koja stoji iza pridruživanja policijske organizacije metaversu je jednostavna – oni žele metaverse učiniti sigurnijim. Zbog toga će policijskim službenicima iz cijelog svijeta biti omogućeno da se u virtualnom okruženju informiraju i educiraju o virtualnom svijetu, kako bi bili svjesni mogućih opasnosti i izazova koje on donosi.

Iz Interpola smatraju kako će se širenjem metaversa i sve većim brojem korisnika koji će u njemu boraviti povećati i broj mogućih zločina koji se u virtualnoj stvarnosti mogu počiniti. Oni mogu uključivati zločine usmjerene prema djeci, krađu podataka, pranje novca, financijske prevare, krivotvorenje, phishing, napade ransomwareom, kao i spolno napastovanje i uznemiravanje, što se već zapravo i događa u mnogim virtualnim igraonicama.

- Policiji je bitno znati što mogu očekivati te kako razlikovati zločine u virtualnom svijetu od onih u stvarnom svijetu – jer ono što je zločin u jednom, ne mora biti u drugom – kažu iz Interpola.

Zbog svega toga, Interpol je okupio posebnu stručnu skupinu koja će biti isključivo zadužena za pitanja sigurnosti metaverzuma, a oni bi trebali surađivati i s Metom i drugima koji najavljuju svoje virtualne metavers svjetove. 

Prvi virtualni ‘zadatak‘ na Općoj skupštini Interpola bio je demo trening. U njemu su korisnici u virtualnoj stvarnosti prolazili edukaciju o provjeri putnika i putnih dokumenata, a sve je bilo upriličeno u virtualnoj učionici. Nakon toga su polaznici tečaja "teleportirani" u isto tako virtualnu zračnu luku, gdje su odmah mogli i primijeniti svoje novo naučene vještine.

Stvarne prijetnje

Nedavno je Reutersu Interpolov izvršni direktor za tehnologiju i inovacije Madan Oberoi rekao kako zemlje članice Interpola još ne znaju kako se uopće pripremiti za moguće zločine u metaversu.

-  Neki su zločini možda novi i stvorio ih je taj medij, a nekima koji su nam već poznati on će utrti put i podići ih na novu razinu -  rekao je tada Oberoi.

U proširenoj i virtualnoj stvarnosti e-mailovi koji građane potiču da krivotvorenom pošiljatelju, obično renomiranoj tvrtki, otkriju osobne podatke, poput lozinki i brojeva kreditnih kartica (phishing) i slične prijevare mogli bi funkcionirati drugačije, upozorio je dužnosnik Interpola.

Otvara se i pitanje i sigurnosti djece, napomenuo je i dodao da virtualna stvarnost može olakšati i kriminalne aktivnosti u fizičkom svijetu.

- Ako neka teroristička skupina recimo želi napasti fizički prostor, mogla bi prije napada koristiti virtualni prostor za planiranje, simulaciju i vježbu – rekao je.

Također, nedavno je policijska agencija EU-a Europol upozorila da bi terorističke skupine mogle u budućnosti koristiti virtualne svjetove za propagandu, regrutiranje i obuku.

25. travanj 2024 22:59