Tehno
StoryEditor

Pomoć mljekarima: Francuski startup Fairme razvio robote koji proizvode jogurte i sireve

24. Kolovoz 2023.
Faime, ai startup
Start-up plaća premium cijenu za sirovinu (mlijeko), a zatim uzima dogovoreni postotak od prodaje krajnjih proizvoda kupcima

Iako je mljekarima, zbog veće marže, isplativije prodavati sireve i jogurte nego mlijeko po veleprodajnim cijenama, mnogima nedostaje vještina, radne snage, opreme, prostora, ali i vremena kako bi svoju sirovinu pretvorili u finalni, komercijalni proizvod. No, francuski start-up Fairme nudi rješenje. I to visoko-tehnološko. Naime, kompanija je razvila AI rješenja i robote koji će odraditi posao za mljekare. Kako bi svoje maslace, jogurte i sireve proizvodili bez brige i pameti, Fairme planira svoje male pogone ili, kako ih zovu, ateljee postaviti na samim farmama. Iza nečega što nalikuje jednostavnoj drvenoj šupi krije se visoko-tehnološki proizvodni pogon koji uz pomoć posebnih pumpi prima mlijeko, ali i narudžbe kupaca. Potpuno je automatiziran te proizvodi i pakira jogurt, meki sir, sladolede, ali i mlijeko.

Inovacija mjeseca

Kako piše portal Trendwatcher, Fairme upravlja čitavim procesom, od proizvodnje do isporuke i to bez pomoći farmera, odnosno mljekara. Start-up plaća premium cijenu za sirovinu (mlijeko), a zatim uzima dogovoreni postotak od prodaje krajnjih proizvoda kupcima. Fairmeu su dodijeljena sredstva kroz France 2030, program vrijedan 54 milijarde dolara koji se ulažu u projekte namijenjene rješavanju ekoloških i društvenih izazova. Jedna od šest točaka programa je promicanje ‘treće poljoprivredne revolucije, s prehrambenim lancima koji poštuju bio-raznolikost i razvijaju inteligentnu agro-opremu‘. Projekt Fairmea je trenutno u fazi testiranja, a ove godine planiraju u potpunosti završiti deset ateljea, a tijekom 2024. još stotinu.

27. travanj 2024 09:37