Tehno
StoryEditor

Samsung će ulagati milijarde dolara u južnokorejski ‘mega plan‘ za proizvodnju čipova

15. Ožujak 2023.

Samsung je objavio da planira uložiti oko 230,8 milijardi dolara tijekom 20 godina u pokušaj južnokorejske vlade da razvije ‘mega središte‘ poluvodiča u zemlji. To će biti usmjereno na izgradnju pet tvornica čipova, rekla je tvrtka za BBC.

Podsjećamo, Samsung je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora. Prema službenom planu, tvrtkama u visokotehnološkim industrijama nudit će se poticaji poput proširenih poreznih olakšica i infrastrukturne podrške.

- Mega klaster bit će ključna baza našeg ekosustava poluvodiča - izjavilo je u srijedu južnokorejsko Ministarstvo trgovine, industrije i energetike.

Iz ministarstva su dodali da planiraju i osigurati oko 550 bilijuna wona za ulaganja u privatni sektor i ‘kročiti naprijed kao vodeća zemlja usred žestoke globalne konkurencije u naprednim industrijama‘. 

Potez Južne Koreje dolazi u trenutku kada ‘glavni igrači pojačavaju napore za jačanje kopnene proizvodnje u sektoru poluvodiča‘ rekao je za BBC Paul Triolo iz globalne savjetodavne tvrtke Albright Stonebridge Group.

Poluvodiči, koji danas pokreću sve, od mobilnih telefona do vojne opreme, u središtu su oštrih odnosa između SAD-a i Kine. U listopadu je Washington najavio da će zahtijevati licence za tvrtke koje izvoze čipove u Kinu koristeći američke alate ili softver, bez obzira gdje su proizvedeni.

Prošlog je tjedna Nizozemska rekla da također planira uvesti ograničenja na izvoz svoje ‘najnaprednije‘ tehnologije mikročipova kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost. Otprilike u isto vrijeme, južnokorejsko ministarstvo trgovine izrazilo je zabrinutost zbog američke politike prema poluvodičima.

Ministarstvo je priopćilo da bi Zakon o čipovima ‘mogao produbiti poslovne neizvjesnosti, prekršiti prava upravljanja i tehnološka prava tvrtki, kao i učiniti Sjedinjene Države manje atraktivnim kao opciju ulaganja‘.

Kina je često nazivala SAD ‘tehnološkom hegemonijom‘ kao odgovor na kontrolu izvoza koju je uveo Washington.

Južna Koreja je sjedište drugih velikih proizvođača mikroprocesora kao što je SK Hynix.

27. travanj 2024 23:43