Tehno
StoryEditor

Slijepčević: Neovisno o OpenAI-ju, tržišna utakmica u razvoju AI modela poput ChatGPT-ja ionako je nezaustavljiva

23. Studeni 2023.
Siniša Slijepčević

Sam Altman, suosnivač OpenAI-ja, tvorca alata umjetne inteligencije ChatGPT, jučer se vratio na mjesto glavnog izvršnog direktora te kompanije. Nakon što ga je uprava OpenAI-ja prošli petak smijenila, sastavljena je i nova postava uprave, u kojoj sada sjede bivši američki ministar financija Larry Summers, bivši izvršni direktor Salesforcea Bret Taylor te Adam D‘Angelo, suosnivač i izvršni direktor Quore.

Sukob između dvije ‘struje‘ – bivše uprave i Altmana – obilježio je turbulentan vikend u Silicijskoj dolini. Kako za Lider komentira Siniša Slijepčević, suosnivač i direktor hrvatskog AI scaleupa Cantab PI te redoviti profesor na zagrebačkom PMF-u, bivša uprava zastupala je originalnu Open AI misiju ‘kontroliranog, neprofitnog razvoja umjetne inteligencije u interesu čovječanstva‘, dok je Altman s druge strane zastupao smjer što bržeg razvoja i tržišnog plasmana OpenAI alata bez ograničenja.

Microsoft, kao glavni ulagač u OpenAI, snažno podržava Sama Altmana. Microsoftova strategija te značajni rast vrijednosti na burzi u zadnjih godinu dana se temelje na tom partnerstvu. Pomalo očekivano, pobijedila je struja koja kontrolira veći kapital. Da se Sam Altman nije vratio u OpenAI, on i Microsoft bi vrlo brzo imali zamjenu za Open AI pod punom kontrolom Microsofta, koji bi preuzeo i većinu zaposlenika OpenAI. O ostalim fascinantnim elementima tih događaja će se pisati knjige i snimati filmovi, a uključivati će i veću količinu ljudskog ega, borbe za vlast i moć te uloge od desetina ili stotina milijardi dolara koji su na vagi –kaže Slijepčević.

Ostaje samo nada

Tenzije se zbog ovog događaja još uvijek ne smiruju te svakodnevno cure novi detalji oko Altmanovog otpuštanja i povratka, sukoba dvaju strana te potencijalnih razloga za razilaženjem u mišljenju. Tako je, primjerice, Reuters upravo izvijestio o navodnom razlogu Altmanova otpuštanja.

Naime, prema ljudima koji su upoznati sa slučajem, u danima prije spornog Altmanovog otkaza, istraživači OpenAI-ja u pismu su upozorili upravu na ‘veliko otkriće umjetne inteligencije‘ za koje se boje da bi moglo ugroziti čovječanstvo. Navodno su taj projekt interno nazvali Q* (čita se Q Star).

Upravo je to u cijeloj priči najveće pitanje koje će nameće – kako će se nakon svih događaja nastaviti razvijati umjetna inteligencija te kakav će utjecaj imati na ljude. Mogući je zaključak, kaže Slijepčević, pobjeda profita te veća opasnost za budućnost čovječanstva jer će se sad ‘AI razvijati bez kontrole‘.

– No tržišna utakmica u razvoju takvih modela poput ChatGPTja, GPT-4 i sličnih već je sad nezaustavljiva te u tome sudjeluju sva vodeća svjetska tehnološka poduzeća na zapadu, kao i niz drugih igrača u Kini i drugdje. Izlazak OpenAI-ja iz utakmice ništa ne bi promijenio – kaže Slijepčević, uz zaključak da se možemo samo ‘nadati da su optimisti u pravu te da fascinatni razvoj umjetne inteligencije ne uključuje skrivene opasnosti kojih nismo svjesni; ili da je čovječanstvo dovoljno mudro da tim opasnostima upravlja‘.

28. travanj 2024 17:02