Tehno
StoryEditor

SpaceX potpisuje ugovor o lansiranju ključnih europskih satelita

23. Listopad 2023.
Space x Cape Canaveral

Tvrtka koju vodi Elon Musk namjerava iduće godine lansirati u orbitu čak četiri europska satelita Galileo, piše Reuters.

- SpaceX i Europska svemirska agencija nedavno su potpisali ugovor za dva lansiranja iduće godine, a svako će nositi dva Galileo satelita za navigaciju i komunikaciju - rekao je Javier Benedicto, direktor agencije. Europska komisija, zajedno s državama članicama EU-a, još mora dati konačno odobrenje za dogovor ali to će se vjerojatno dogoditi prije kraja godine, rekli su dužnosnici iz Unije.

Sporazumom je predviđeno da se sateliti lansiraju na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9 iz SAD-a, dodao je Benedicto dok je glasnogovornik Europske komisije rekao je da ‘EU poduzima sve potrebne korake kako bi osiguralo da konstelacija Galileo nastavi pružati izvanredne usluge u nadolazećim mjesecima i godinama‘, ne navodeći nikakve detalje.

Iako su neki EU dužnosnici oklijevali pri angažiranju SpaceX-a, tvrdeći kako lansiranje Galileo satelita ne bi trebalo ovisiti o jednoj privatnoj američkoj kompaniji, kašnjenja europskog raketnog programa Ariane i odluka da se ne koriste ruske rakete zbog rata u Ukrajini ostavili su EU bez drugog izbora, kažu dužnosnici.

Sateliti Galileo strateški su važni za EU jer pokreću satelitski navigacijski sustav bloka, dajući mu autonomiju od američkog sustava globalnog pozicioniranja ali i Kine. Također, služe za šifriranu komunikaciju koju koriste europske vlade, piše Wsj.

Ovo je prvi puta da će Galileo sateliti lansirati izvan teritorija EU-a otkako su testni uređaji lansirani iz Kazahstana prije 15 godina. Do sada su rakete uvijek polijetale iz Francuske Gvajane, a također je i prvi puta da Muska ‘priželjkuju‘ u Uniji, dok im on u isto vrijeme pravi probleme sa svojom društvenom mrežom X, nepoštivanjem strogih EU regulacija.  Ovoga mjeseca je i povjerenik EU-a Thierry Breton rekao da se X koristi za širenje nasilnog i obmanjujućeg sadržaja kada se priča o sukobu između Izraela i Hamasa, što je samo jedna u nizu primjedbi na Muska i na njegovo upravljanje tom društvenom mrežom.

Preuzima EU svemir

SpaceX će se ovim ugovorom ‘učvrstiti‘ u Europi jer se njegovi lokalni rivali suočavaju s velikim problemima. Naime, nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine, francuski operater za lansiranje Arianespace prestao je koristiti ruske rakete Soyuz a tehnički izazovi, koji nisu neuobičajeni tijekom razvoja raketa, odgodili su nadolazeću raketu, Ariane 6, koju Arianespace planirao koristiti. Njegov prethodnik, Ariane 5, povučen je ove godine, ostavljajući Europu bez veće rakete.

Druga europska raketa, Vega C, zakazala je tijekom lansiranja prošlog prosinca, što je dovelo do gubitka dva Airbusova satelita. Zasebno, novi potencijalni pružatelji usluga lansiranja, uključujući španjolsku tvrtku PLD Space i Rocket Factory Augsburg u Njemačkoj, još uvijek razvijaju svoju tehnologiju.

U tom kontekstu, europska svemirska agencija okrenula se SpaceX-u, koji se etablirao kao dominantna raketna tvrtka.

SpaceX je lansirao europski teleskop Euclid raketom Falcon 9 u srpnju, a sljedeće godine trebao bi lansirati europsku svemirsku letjelicu koja će istraživati asteroid. Dužnosnici su također pokrenuli misiju EarthCARE, čiji je cilj proučavanje oblaka, aerosola i radijacije, sa SpaceX-om. Sva tri leta su prvotno bila predviđena za rakete kojima upravlja Arianespace.

- Sateliti Galileo koji su već u orbiti nisu u opasnosti od kvara u bliskoj budućnosti, ali lansiranje dodatnih bi zaštitilo mrežu od neočekivanih kvarova. To je stvar robusnosti. Imamo 10 satelita koji su spremni za lansiranje, a ti bi sateliti trebali biti u svemiru, a ne na zemlji - rekao je Benedicto.

Ipak, Benedicto napominje da ne misli da će se SpaceX-u produžiti ugovor za lansiranje Galilea nakon ova četiri lansiranja jer se nada da će Ariane 6 do tada biti u pogonu.

27. travanj 2024 22:44