Tehno
StoryEditor

Stiže novi EU Akt o kibernetičkoj solidarnosti

11. Ožujak 2024.
Akt o kibernetičkoj solidarnosti, kibernetička solidarnost

Nakon Akta o digitalnom tržištu (DMA) te Akta o digitalnim uslugama (DSA) koji EU promeće u najvećeg svjetskog regulatora, stiže još jedan europski akt. Radi se o Aktu o kibernetičkoj sigurnosti kojemu je cilj ojačati solidarnost na razini EU kad je riječ o otkrivanju kibernetičkih sigurnosnih prijetnji i incidenata, te priprema zajedničkih odgovora na iste. Iz Komisije kažu da je Akt usuglašen "u prijelomnom trenutku", jer geopolitički događaji i dalje utječu na kibernetičke prijetnje na području EU.

Akt o kibernetičkoj solidarnosti obuhvaćati će tri mjere kada bude službeno donesen. Kao prvo, plan je da se uspostavi europski sustav uzbunjivanja u području kibernetičke sigurnosti, koji se sastoji od mreže nacionalnih i prekograničnih kibernetičkih centara.

Ti centri će koristiti najsuvremeniju opremu i infrastrukturu pa i umjetnu inteligenciju kako bi se brzo otkrila kibernetička prijetnja kao i mogući cyber incidenti.  To će nadležnim tijelima i drugim relevantnim subjektima omogućiti da budu informirani o stanju zaštite u stvarnom vremenu i da učinkovito reagiraju na incidente.

Drugo, Aktom se uspostavlja i mehanizam za izvanredne situacije u području kibernetičke sigurnosti koji će poboljšati pripravnost i sposobnost odgovora na takve događaje. Mehanizam će voditi računa o pripravnosti na potencijalne ranjivosti u kritičnim sektorima, uključujući zdravstvo i energetiku. Također, putem mehanizma bi se trebala osiguravat i financijska potpora  za uzajamnu pomoć među državama članicama. Te zadnje, prijedlogom se želi uspostaviti i europski mehanizam za istraživanje kibernetičkih sigurnosnih incidenata nakon što se oni dogode kako bi se sustav s vremenom poboljšavao.  Nakon ovog prvog dogovora, sve još moraju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće a kako je EU krenula s rigoroznim aktovima, vjerujemo da će i ovaj vrlo brzo stupiti na snagu.

24. travanj 2024 23:58