Tehno
StoryEditor

Tržišna vrijednost TSMC-a narasla za 42 milijarde dolara zbog budućnosti AI-ja

15. Veljača 2024.
TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) dobio je oko 42 milijarde dolara tržišne vrijednosti nakon što su se investitori kladili da će proizvođač čipova Nvidia i Apple postati jedan od najvećih dobitnika ludnice razvoja umjetne inteligencije.

Najveća tajvanska kompanija skočila je 7,9 posto u prvoj sesiji trgovanja nakon jednotjedne pauze za lunarnu Novu godinu, podigavši ​​svoju kapitalizaciju na rekordnih 575 milijardi dolara. To je bilo dovoljno da nadmaši Visu i postane 12. najvrjednija tvrtka na svijetu. Najveći dobitak TSMC-a u više od godinu dana pojavio se nakon što je Morgan Stanley podigao ciljnu cijenu proizvođača čipova za oko devet posto, objavio je Bloomberg.

Taj je skok doveo tajvanski referentni indeks do rekordno visoke razine. TSMC je prošlog tjedna izvijestio o porastu prodaje od 7,9 posto u siječnju, nudeći najnoviji znak dugo očekivanog oporavka globalne potražnje potrošačke elektronike.

U isto vrijeme, investitori se nastavljaju gomilati u tvrtkama za koje se očekuje da će voditi val aktivnosti u razvoju umjetne inteligencije koji se ubrzao nakon što je OpenAI uveo ChatGPT. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index nedavno se popeo na novu najvišu razinu, dok je Nvidijina tržišna kapitalizacija porasla na oko 1,82 trilijuna dolara, nadmašivši Amazon i Alphabet.

- Tajvan je bio vođen tehnologijom, posebno temom umjetne inteligencije. Nvidia je bila katalizator koji je dodatno pojačao raspoloženje, nakon što je Jensen Huang posjetio Tajvan, potaknuvši apetit ulagača za igre u lancu vrijednosti AI i Nvidijine dobavljače - rekao je Xin-Yao Ng, direktor ulaganja za azijske dionice u abrdnu.

Migracija na veće modele chatbotova poput ChatGPT-a trebala bi potaknuti potražnju za čipovima više klase, što ide u korist TSMC-u, napisali su ovaj tjedan analitičari Morgan Stanleyja.

U siječnju su čelnici TSMC-a rekli da očekuju povratak solidnog rasta u ovom tromjesečju i dali su si prostora za povećanje kapitalne potrošnje u 2024., sugerirajući da najvrjedniji svjetski proizvođač čipova predviđa oporavak potražnje za pametnim telefonima i računalima.

Optimistične prognoze tajvanske tvrtke dolaze nakon višegodišnjeg pada potražnje za tehnologijom. Rukovoditelji su također proveli dio vremena govoreći o potencijalnim katalizatorima iz obuke i razvoja umjetne inteligencije, što zahtijeva snažne čipove u čijoj se proizvodnji TSMC ističe.

Rukovoditelji tvrtke sastali su se s izvršnim direktorom Nvidije Huangom prošlog mjeseca kako bi razgovarali o ograničenjima ponude AI čipova, što je veliki izazov za industriju.

27. travanj 2024 05:51