Tehno
StoryEditor

Upoznajte Ernieja, kineski odgovor na ChatGPT

05. Rujan 2023.
BAIDU

Naravno da su i Kinezi morali ponuditi svoj odgovor na ChatGPT, pa su 31. kolovoza predstavili svoj AI chatbot naziva Ernie bot. I baš kao što je ChatGPT naslonjen na lijevu stranu političkog spektra, pa želi pisati pjesmice o recimo azijatima i ostalim rasama, dok o bijelcima ne želi, tako i Ernie bot ima svoja ‘uvjerenja‘. Tako Ernie na spomen Covida kaže kako je virus nastao među američkim korisnicima vapea u srpnju 2019. godine te da je u Wuhan došao putem američkih jastoga. Što se tiče političkih pitanja, chatbot je prilično tih, a ako ga se pita o nedostacima socijalizma, kaže kako bi bilo dobro promijeniti temu. Sa svojim ograničenjima, vidimo da nije daleko od Open-aijevog ChatGPT-ja.

Erniejevu suzdržanost neće biti šok za kineske korisnike koji su upoznati s jako cenzuriranim internetom, ali kineski tehnološki div Baidu, koji stoji iza Ernija, nema previše problema s tom činjenicom.  Prije deset godina Baidu, koji upravlja najvećom kineskom tražilicom, bio je središte interneta u zemlji. U kombinaciji s Alibabom i Tencentom, dva najvrednija internetska poduzeća u Kini, formirao se trokut poznat kao ‘šišmiš‘. 

Milijun korisnika za 19 sati

Baidu nikada nije izgubio svoju dominaciju u svom poslu i još uvijek uživa više od 90 posto kineskog prometa pretraživanja. Ipak, promjene u tehnološkom krajoliku ostavile su tvrtku u zaostatku. Većina kineskih korisnika interneta sada pristupa webu putem super-aplikacija kao što je Tencentov WeChat. Sredstva za oglašavanje prela su na Douyin, kineskog rođaka TikToka. Meituan, platforma za dostavu, i Pinduoduo, tvrtka za e-trgovinu, preskočili su Baiduovu procjenu od 50 milijardi dolara. U nastojanju da pohvata konce Baidu je pokušao oponašati pa je pokrenuo vlastita rješenja za dostavu i kupnju ali svi ti poduhvati su uglavnom propali, pa je sada tržišna kapitalizacija tvrtke jednaka jednoj osmini Tencentove, u odnosu na jednu petinu prije pet godina.

Baiduovo uvođenje AI-ja, međutim, ponovno izaziva uzbuđenje oko tvrtke. Ernie je preuzet 1 milijun puta unutar 19 sati od objavljivanja (Chatgpt je dosegao 1 milijun preuzimanja nakon pet dana, prema njegovom tvorcu, Open-AI-ju). Dionice Baidua porasle su za više od 4 posto na dan objave, dok su analitičari, investitori i obični ljudi bombardirali bota pitanjima. Iako su četiri druge tvrtke, uključujući SenseTime, tvrtku za prepoznavanje lica, pokrenule slične usluge istog dana, a još šest je dobilo odobrenje kineske vlade, Ernie je izazvao najviše uzbuđenja.

Prošlog mjeseca Robin Li, izvršni direktor i suosnivač Baidua je rekao da je uvođenje AI-ja bila ‘promjena paradigme‘ za tvrtku. Ipak, to se nije dogodilo preko noći. Godine ulaganja pretvorile su Baidu u jednu od najsofisticiranijih kineskih AI tvrtki. Tvrtka je počela graditi Ernie-ja 2019., što je čini jednom od najranijih koja je eksperimentirala s takvom generativnom umjetnom inteligencijom.

Mnogo toga što slijedi za Baidu ovisit će o politici Pekinga i Washingtona. Ograničenja Bidenove administracije na prodaju naprednih čipova Kini zadaje velike glavobolje, jer se većina AI čipova ne proizvodi u Kini.

27. travanj 2024 07:51