Tehno
StoryEditor

Zbogom privatnosti: Velika Britanija želi razbiti end-to-end enkripciju

06. Srpanj 2023.

Mark Zuckerberg u sukobu je s vladom Ujedinjenog Kraljevstva oko kontinuiranih planova za ugradnju ‘super sigurne‘ razmjene poruka u sve svoje aplikacije unatoč potencijalnom značajnom zakonu koji bi mogao učinkovito zabraniti tu tehnologiju. Vlade širom svijeta, koje se također protive popularnoj tehnologiji, pomno prate obračun kako bi vidjeli tko će prvi trepnuti.

‘End-to-end enkripcija‘ i ‘client-side scanning‘ dio su tehnologije koja zvuči vrlo komplicirano, no na kraju dana se sve svodi na vrlo jednostavno pitanje: trebaju li tehnološke tvrtke imati mogućnost čitanja privatnih poruka korisnika?

Ovo je pitanje srž svađe koja se godinama kuhala između Silicijske doline i vlada desetak zemalja diljem svijeta.

WhatsApp, iMessage, Android Messages i Signal već koriste ‘end-to-end‘ enkripciju, a ova tehnologija znači da samo pošiljatelj i primatelj mogu čitati poruke, vidjeti videozapise ili fotografije te čuti telefonske pozive. Čak ni proizvođači aplikacija ne mogu pristupiti sadržaju u razgovorima.

Većina vlada i sigurnosnih agencija prihvatila je uspon ove tehnologije sve do prije četiri godine kada je Zuckerberg na pozornici najavio uvođenje ove tehnologije na Messenger kao i na Instagram.

‒ Omogućit ćemo više od dvije milijarde ljudi diljem svijeta da privatno razgovaraju jedni s drugima ‒  rekao je.

Vlasnik Facebooka od tada polako i tiho nastavlja s projektom, a Meta i dalje odbija razgovarati o tome kako napreduje uvođenje ove tehnologije i kada će ‘end-to-end‘ stupiti na snagu.

U međuvremenu, pozivi da se zaustavi prelazak na ‘end-to-end‘ enkripciju postaju sve glasniji.

Lov za ilegalnim materijalom

Vlasti u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji, Turskoj, Japanu i Brazilu u suradnji s agencijama kao što je Interpol kritizirale su ovu tehnologiju, no niti jedna nije još nije donijela zakon koji bi omeo ove popularne aplikacije, barem za sada.

Natjerati tehnološke tvrtke da izgrade neku vrstu tehnologije koja bi omogućila skeniranje poruka u potrazi za ilegalnim materijalom jedno je od središnjih načela opsežnog zakona o sigurnosti na internetu u Velikoj Britaniji koji bi u bliskoj budućnosti mogao biti usvojen.

Prema pisanju BBC-a, britanska vlada smatra da će ‘end-to-end‘ enkripcija biti ‘blagodat za svakoga tko želi povrijediti dijete‘.

Ovog je tjedna britansko Nacionalno društvo za prevenciju okrutnosti prema djeci objavilo rezultate istraživanja koji sugeriraju da javnost želi da policijski službenici imaju pristup porukama kako bi zaštitili djecu.

Od ukupno 1723 odrasle osobe ispitane u Ujedinjenom Kraljevstvu, 73 posto ih je reklo da bi tehnološke tvrtke trebale, prema zakonu, skenirati privatne poruke u potrazi za seksualnim zlostavljanjem djece.

Daleko od oka...

Kao odgovor na anketu glasnogovornik Mete je objavio da je tvrtka ‘razvila sigurnosne mjere koje sprječavaju, otkrivaju i omogućuju da poduzmemo mjere protiv ovog gnusnog zlostavljanja‘.

Ovog je tjedna također i 68 istaknutih istraživača sigurnosti i privatnosti objavilo pismo u kojem tvrde da će Prijedlog zakona o online sigurnosti u UK-u učinkovito razbiti ‘end-to-end‘ enkripciju.

Prijedlog zakona stavlja na teret tvrtkama da pronađu način za provedbu sigurnosnih mjera za djecu, a da pritom očuvaju privatnost korisnika, no stručnjaci tvrde da je to nemoguće.

WhatsApp i Signal su u međuvremenu rekli da bi radije uklonili svoje usluge iz Ujedinjenog Kraljevstva nego degradirali sigurnost ‘end-to-end‘ enkripcije.

A da stvari budu još gore za kritičare tehnologije, Elon Musk je u svibnju objavio da i on ugrađuje ‘end-to-end enkripciju u poruke na Twitteru.

Nakon godina skandala zbog korištenja privatnih podataka, tehnološke tvrtke ovu tehnologiju smatraju ključnom za ponovnu izgradnju povjerenja u svoje usluge. I naravno, ovaj tip enkripcije tvrtkama uvelike olakšava posao moderiranja jer ako ne mogu vidjeti što korisnici dijele, onda to ne mogu ni kontrolirati.

28. travanj 2024 00:06