Aktualno Preporučeno Tehnopolis

FOTO: Croatian Makers liga potvrđuje da je ‘brza i uspješna transformacija moguća’

Danas je u Muzeju za suvremenu umjetnost održana svečana dodjela priznanja sudionicima i pobjednicima Croatian Makers lige, uz prisustvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, kao i brojnih sudionika ovog hvalevrijednog projekta.

Croatian Makers liga dio je projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenula privatno financirana udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Liga omogućava široko, uključivo i sistemsko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a ove je godine u njoj sudjelovalo oko 8.000 djece u 360 ustanova, od čega su 300 osnovne škole, a ostatak su udruge koje rade s djecom te knjižnice. Od početka programa ovim je ustanovama donirano oko 1.800 edukativnih robota, uglavnom od strane IRIM-a, ali i uz pomoć drugih organizacija i pojedinaca. Za sve zainteresirane nastavnike i mentore koji rade s djecom osigurana je besplatna edukacija i podrška, a sudjelovanje se ugovara s ustanovama.

Uključivost, lokalnost i redovitost

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a, tijekom svečanosti dodjele priznanja istaknuo je kako je tijekom pet kola Lige, na kojima je u prosjeku sudjelovalo po 1500 djece, sudjelovalo i oko 30%  djevojčica, što je značajno veća uključivost nego što je uobičajeno u sličnim aktivnostima:

Uz prisustvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak uručena priznanja 64 najuspješnija tima od 360 sudionika Lige u školskoj godini 2016/2017.
„Glavna ideja je uključivost, lokalnost i redovitost, kako bi što veći broj djece mogao ravnopravno sudjelovati u naprednim aktivnostima, koje se tako uklapaju u postojeće nastavne planove. Liga se oslanja na motiviranost i entuzijazam nastavnika koji nam svojevoljno pristupaju. Oni opremu i aktivnosti koje nudimo uklapaju u postojeće obrazovne planove ili dodatne aktivnosti te time pokazuju da u školstvu postoji ogroman ljudski kapital koji već sada može i želi pružiti djeci više i u okvirima postojećeg kurikuluma te im pomoći da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća.“

>>>Crowdfunding STEM revolucije u hrvatskim školama koje ‘ne mogu čekati kurikularnu reformu’

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. U 32 regije u kojima se Liga odvijala ukupno je 64 pobjednika (popis pobjednika nalazi se u prilogu). Zadaci u kojima su se odvijala pojedinačna i grupna natjecanja uključivali su praćenje crte, izbjegavanje prepreka te kombinaciju s drugim tehnologijama (micro:bit). Platforma na kojoj se odvija liga je najsuvremeniji edukacijski robot mBot koji nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

„Kad smo pokretali Ligu prije svega 15 mjeseci planirali smo eksperimentalno uključiti 30 škola uz donaciju 200 robota, ali je doista veliko zanimanje dovelo Ligu do sadašnje veličine te ju stoga planiramo i dalje povećavati. Značajan uspjeh ove inicijative u hrvatskom školstvu potvrđuje da je brza i uspješna transformacija moguća kako u školstvu, tako i drugim segmentima društva“, naglasio je Bakić.

Veleposlanik Velike Britanije, Andrew Dalgleish, izrazio je svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom projektu gotovo od samog početka.

„Jedna od prvih stvari koju sam napravio kad sam došao u Hrvatsku i započeo svoj mandat je upravo prihvaćanje ponude Croatian Makersa da odem u Slavonski Brod i s djecom učim programirati. Ovaj projekt za mene je najveći dokaz da Hrvatska i Velika Britanija mogu uspješno surađivati i dijeliti svoja vrijedna iskustva.“

STEM obrazovanje i robotika puno su više od algoritama, matematike i tehnologije. Riječ je o posebnom načinu razmišljanja i poticanja kreativnosti, s čime se složila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Bottom up”

„Važna je ideja da su mladi, djeca i učenici agenti promjena, oni od kojih počinje transformacijski proces. Ne možemo čekati promjene odozgo, nego je važno potaknuti promjene odozdo. No i država treba preuzeti svoju važnu ulogu“, zaključila je Blaženka Divjak te najavila da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurati 15.000 STEM stipendija u sljedećih pet godina.
Liga Croatian Makers odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, stoga je svečanoj dodjeli prisustvovala i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

„Vjerujem da među vama nikoga ne moram uvjeravati kako je bitno podučavati djecu najnovijim trendovima, robotici, automatici i programiranju. Dio je to STEM područja koja su, kako to uvijek ističem, budućnost i temelj razvoja svakog modernog društva. Stoga nisam niti trenutka dvojila o prihvaćanju pokroviteljstva nad projektom kojemu je cilj pružiti mogućnost učenja i rada s naprednom tehnologijom.“

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je ovaj filantropski projekt jedinstven po dosegu i veličini, ali i po sadržaju, kao i po tome što je pokazao da je u Hrvatskoj zajedništvo moguće kada su u pitanju obrazovanje i budućnost djece. Zajedništvo, koje ne samo da je dobrodošlo, nego nam je, prije svega, potrebno.

>>>HT raspisao donacijski natječaj za najbolje STEM projekte vrijedan 700 tisuća kuna

„Izražavam iskrenu zahvalnost Institutu za razvoj i inovativnost mladih i gospodinu Nenadu Bakiću što su osmislili i pokrenuli ovaj hvalevrijedan projekt. Našim učenicima pružili ste jedinstvenu prigodu steći znanja i vještine koje će im trebati kad odrastu. Ujedno, pružili ste im prigodu da kroz dječju radoznalost i zaigranost bolje razumiju svijet i da zaista odrastaju u 21. stoljeću kojemu je napredna tehnologija neizostavan dio“, zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

>>>Zaklada Novo sutra stipendijama stimulira proizvodnju više STEM-ovaca u Slavoniji

Projekt Croatian Makers naišao je na plodno tlo i izvan granica Hrvatske. Sav know-how, uz inicijalnu financijsku podršku, doniran je u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, gdje su se ove školske godine odvijala identična natjecanja.  Bitka za znanje u Srbiji uključivala je 400 škola s 2000 robota te ju nakon početne financijske donacije IRIM i drugih manjih donatora u potpunosti financirao UNDP i Vlada Republike Srbije. U SPARKreators u BiH sudjelovalo je 350 škola sa 700 doniranih robota te ju je nakon inicijalne financijske podrške IRIM u potpunosti financirao SPARK.
Najbolji i najmotiviraniji sudionici Lige iz Hrvatske, ali i Srbije i BiH već su dobili naprednije robote Abilix koje je u potpunosti donirao IRIM te će se u rujnu u Zagrebu održati napredno robotičko natjecanje WER – Croatia Open. Pobjednička ekipa u studenom će ići na središnje natjecanje u Šangaj. Datum rujanskog natjecanja bit će objavljen naknadno. WER kup je 2000. godine pokrenut u Kini, a danas ima preko 500.000 natjecatelja godišnje u više od 30 zemalja. Prvo svjetsko natjecanje održano je 2013. godine.