05. srpanj 2020.

[VIDEO] Nova je Mokka električna i nimalo nalik na svog prethodnika

Projektiran za novo desetljeće, ovaj model pokazuje sve što će biti ključno za Opel u idućem razdoblju, a to je prije svega elektrifikacija

Već nekoliko godina Opel je pod kapom francuske grupacije PSA, a sada kada su počela predstavljanja automobila pod zajedničkim nazivnikom, vidi se da je Opelova budućnost potpuno električna. Nakon što je nedavno predstavljena električna Opel Corsa, sada je na red došla i kompaktna Mokka.

Nova električna Opel Mokka druga je generacija ovog modela koja dolazi nakon dugih sedam godina i ne dijeli gotovo ništa sa svojim prethodnikom. Nova Mokka, kako kaže šef Opela Michael Lohscheller, projektirana je za novo desetljeće i pokazuje sve što će biti ključno za Opel u idućem razdoblju, a to je prije svega elektrifikacija njegovih modela.

Novo lice –​ Vizor

Promjene se vide na svakom koraku, a prva je da je nova Mokka kraća od prethodnika za 12,5 centimetara, što znači da je automobil sada dugačak 415 centimetara, što će manevriranje gustim gradskim ulicama učiniti nešto jednostavnijim nego prije. Razlog tome je nova Peugeot-Citroënova platforma CPM na kojoj vozi i novi Peugeot 2008.

Također, nova Mokka je prvi model Opela koji nosi 'novo lice' naziva Vizor, a riječ je o sjajnom plastičnom modulu koji spaja farove, dok se u unutrašnjosti sve prebacilo na digital. Prije svega, riječ je o digitalnom kokpitu Opel Pure Panel koji jasno pokazuje sve potrebne podatke.

Normalna ili sportska vožnja

Električni motor koji će pokretati novu Mokku proizvodi 110 kW i 260 Nm. Ograničenje brzine bit će 150 km/h radi očuvanja baterije, a u standardnoj opremi naći će se i sustav snage 100 kW koji omogućuje punjenje do 80 posto kapaciteta baterije za samo 30 minuta. Doseg nove Mokke samo na bateriju bit će oko 322 kilometra. Automobil omogućuje vozaču nekoliko načina vožnje: normalni, ekološki i sportski.

image
foto
---

Ponuda dizelskih i benzinskih motora zasad nije otkrivena, ali može se očekivati da će pogonske tehnologije iz PSA-a poput BlueHDi-ja i PureTecha dopuniti predstavljene električne motore. Cijena za novi Opel još nije poznata, a na hrvatsko tržište Mokka stiže početkom iduće godine.