Aktualno Preporučeno Tehnopolis

Novi iPhone izgleda konačno dosegnuo cjenovni plafon

iPhone

Čini se da je jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu konačno došla do maksimalne cijene svojih luksuznih napravica, iako se s Appleom nikad ne zna. Kako javlja Bloomberg, u kompaniji razmišljaju o nekonvencionalnim marketinškim rješenjima, barem za tu Apple, kao što su popusti kroz velikodušan otkup starih uređaja. Štoviše, marketingaši zaduženi za ovaj zadatak dobili su navodno i pomoć kolega koji rade na drugim projektima, premda anonimni izvor nije portalu izravno potvrdio da iza svega stoji lošija prodaja rekordno skupih uređaja (pored iPhonea XS, Apple je za oko 20 posto povećao i cijene drugih uređaja).

>>> Huawei preskočio Apple u prodaji smartphonea u svijetu

Inače vrlo nesklona bilo kakvim snižavanjima cijene, kompanija je u posljednje vrijeme posegnula za vrlo poticajnim ponudama zamjene starog uređaja s novim, pa je tako prije nekoliko dana Apple na svojoj internetskoj stranici oglasio iPhone XR za 449 dolara, što je čak 300 dolara manje od službene cijene, uz uvjet da se stari iPhone 7 Plus zamjeni za ovaj novi model. Jednako tako, povećana je vrijednost zamjene starijih modela za 25 dolara, na ukupno sto, a zaposlenici u trgovinama su navodno dobili uputu da kupcima češće napominju ovu mogućnost.

>>> Sljedeća bilijunska tvrtka nakon Apple bit će Amazon

Ovome valja dodati i vijesti o smanjivanju narudžbi prema dobavljačima, kao i da je kompanija od početka listopada izgubila čak petinu svoje vrijednosti, pa se čini da je ovaj put trend definitivno negativan. Posljednja runda povećanja cijena mnoge je vjerne potrošače ‘prebacila’ preko maksimalne cijene koju su voljni platiti po svemu sudeći, a investitorima se nije svidjela niti nedavna odluka o prestanku objavljivanja točnog broja prodanih uređaja, što je protumačeno kao namjerno skrivanje padajuće privlačnosti iPhonea.

Ovo nije prvi put da Apple nudi neizravne popuste, niti prvi put da dolaze vijesti o osjetno slabijim narudžbama dobavljačima. Slično se, podsjeća Bloomberg, dogodilo i s iPhoneom X, ali su prodajni rezultati svejedno bili izvrsni. S druge strane, telefoni Applea počinju polako dosezati cijene nekih rabljenih auta, što je možda ipak korak predaleko za mnoge, tim više što novi modeli ne donose značajna poboljšanja u odnosu na iPhone X predstavljen prije godinu dana.

Komentari