Aktualno Preporučeno Tehnopolis

Pametne zdjelice za pse: Startupovi otkrili kućne ljubimce pa udomili ‘petech’

petech
Avatar
Autor Lider

Sprave za fitness za pse, igraće konzole za mačke, pametna vrata koja u dom propuštaju samo ljubimca s ugrađenim mikročipom s tehnologijom RFID samo su neki od proizvoda koja je iznjedrila sad već multimilijunska scena tehnoloških startupova koji posljednjih mjeseci osmišljavaju proizvode za globalno propulzivnu subkuluturu vlasnika kućnih ljubimaca.

Bez obzira jeste li udomili psa, mačku, zeca, hrčka, ribicu, kanarinca, gekona ili kojeg god ljubimca, ako je suditi prema svjetskim trendseterima, niste u trendu ako im niste priuštili pametne zdjelice koje znaju koliko im hrane treba ili im samo puštaju tekuću vodu, samočistive terarije i posude za obavljanje nužde ili pak ne pratite jesu li u formi i što rade kad vas nema s pomoću senzora, kamera i aplikacija.

Za takav se marketing pobrinuo razvoj tzv. petecha, složenice engl. riječi pet i tech, kojemu se posvećuje sve više tehnoloških tvrtki željnih brze zarade.

Za inspiraciju o kakvom je biznisu riječ možda posluži primjer washingtonske tvrtke Rover koja spaja možebitne čuvatelje pasa s ljubimcima u glavnom američkom gradu. Osnovana je prije osam godna, a lani je prikupila ulaganja od 155 milijuna dolara i došla nadomak statusa jednoroga, tvrtke vrjednije od milijardu dolara.

Komentari