Aktualno Preporučeno Tehnopolis

VIDEO: Muskov Hyperloop TT gradi testnu stazu u Francuskoj

Muskov Hyperloop Transporation Technologies započinje s izgradnjom testne staze u francuskom Toulouseu povodom čega su objavili video koji prikazuje dolazak prvih komponenti za sustav ultrabrzog prijevoza, odnosno niz velikih cijevi, javlja Fortune.

Te bi cijevi, najavio je Elon Musk još 2013. godine, trebale stvoriti zapečaćeni vakuum pomoću kojeg bi putničke kapsule vozile pri nevjerojatim brzinama većim od tisuću kilometara na sat. Izgradnja putničkih kapsula, najavljuju iz Hyperloop TT-a, bliži se kraju.

>>>Musk dobio ‘verbalno odobrenje’: Hyperloopom od New Yorka do Washingtona za 29 minuta

Ispunjavanje Muskove vizije nije bilo nimalo jednostavno, što ne čudi s obzirom na razmjere projekta. Na početku je kazao da se neće izravno uključiti u ostvarivanje ideje, no SpaceX je kasnije organizirao studentsko natjecanje na kojemu su natjecatelji dizajnirali Hyperloop testnu stazu. Nedavno je njegova tvrtka za izgradnju tunela Boring Company pribavila dozvolu za izgradnju potencijalne buduće stanice za Hyperloop u Washingtonu.

Hyperloop TT jedna je od dvije istaknute neovisne tvrtke koje san o tom prijevoznom sredstvu nastoje pretvoriti u stvarnost. Druga je Hyperloop One, koja je zauzela rano vodstvo i postala dio Virgin grupe Richarda Bransona. Probnu stazu izgradili su u travnju prošle godine u Nevadi te riješavali previranja unutar tvrke.

>>>Virgin grupa ušla u projekt Hyperloop One, Branson u upravnom odboru

Uslijed toga Muskova staza bit će treća izgrađena u cijelom svijetu, a iako se Hyperloop TT pojavio tek nakon konkurencije, postao je relevantan igrač zahvaljujući fokusu na razvoj ponude izvan SAD-a, prvenstveno na području Europe i Južne Koreje.