Aktualno Preporučeno Tehnopolis

VIDEO: Pogledajte kako će hrvatski robot ‘Škaro’ raditi u skladištima Orbica, Atlantica i Tokića

Atlantic Grupa, Orbico i Tokić, tri velike hrvatske multinacionalne kompanije, u veljači počinju pilot-projekt u kojem će ‘probni rok’ odrađivati autonomni logistički robot s nadimkom Škaro iza kojeg stoji osječko-zagrebačka tvrtka Gideon Brothers. Riječ je o proizvodu koji može nositi čak 800 kilograma tereta, a opremljen je i vizualnom percepcijom.

– Te tri kompanije su se pokazale vrlo spremnima za naše nove tehnologije. U njima provodimo pilot-projekte od kojih prvi kreće u veljači. Projekti će trajati dva do četiri mjeseca, nakon čega slijedi investicijska odluka. Trenutačno pregovaramo i s nekoliko potencijalnih velikih klijenata u inozemstvu – rekao je Milan Račić, glavni direktor za rast i suvlasnik Gideon Brothersa.

Europska robotska revolucija započinje u Zagrebu, rekao je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suvlasnik Gideon Brothersa, na predstavljanju Škare investitorima i hrvatskim tvrtkama. Spomenuti robot ujedno je njihov prvi komercijalni proizvod, a ukupna ulaganja, od strane 21 investitora, dosegnula su 16,3 milijuna kuna u 2018. godini, u dva kruga financiranja. Projekt je privukao pažnju i investitora iz Silicijske doline, odnosno SparkLabs Global Venturesa, Plug and Play Venturesa i Hardware Cluba.

Skladištima u nevolji u pomoć stiže robotska ruka 

Ovaj robot u skoroj bi budućnosti mogao ne samo zamijeniti dio radnika u skladištima, već i djelomično riješiti problem s nedostatkom radne snage u tom sektoru.

– Radnici u skladištima peto su najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Drugim riječima, ova je radna mjesta zapravo vrlo teško popuniti ne samo velikim međunarodnim korporacijama, nego i hrvatskim tvrtkama i obrtima. Ako se neka kompanija neprekidno muči s pronalaženjem dovoljnog broja radnika teško im je planirati razvoj i održati kvalitetu usluge. Svima je jasno kakav utjecaj na poslovanje i zadržavanje klijenata mogu imati kašnjenja ili greške u isporuci. Naši autonomni roboti omogućuju automatizaciju dijela logističkih operacija zahvaljujući čemu kompanije mogu postojeće zaposlenike usmjeriti na važnije i zanimljivije zadatke, naglašava Račić.

Njihova tehnologija, ističe, ima prednost pred većinom inozemnih konkurenata jer ne treba graditi nova, posebno prilagođena skladišta te je moguće krenuti i sa samo nekoliko robota koji će se na siguran način uklopiti u radnu okolinu i olakšati rad postojećim zaposlenicima, dakako uz postepenu prilagodbu.

Pogledajte video na kojem se demonstrira kako funkcioniraju roboti Gideon Brothersa.

Globalne ambicije 

Iako je Gideon Brothers na tržištu manje od dvije godine, ambicija im ne nedostaje.

– Nema apsolutno nikakve dvojbe da će autonomni logistički roboti ući u široku primjenu u logistici i proizvodnji. Uvjereni smo da imamo odličan proizvod i da smo na putu da postanemo jedan od vodećih globalnih igrača. Neprekidno zapošljavamo i očekujemo da će naš tim i dalje rasti. Sama činjenica da smo kao poslodavac toliko zanimljivi stručnjacima iz ovog sektora – za kojima je velika potražnja – govori o snazi naše vizije i konkurentnosti naše tehnologije. Niz naših zaposlenika već su preskočili ponude iz inozemstva jer im Gideon Brothers nudi izazovan posao i priliku da rade na razvoju napredne tehnologije. Vizija Gideon Brothersa jest postati globalni lider u segmentu autonomnih logističkih robota, zaključio je Matija Kopić.

Kompanija Gideon Brothers osnovana je 2017. godine i od samog početka fokusirana je na razvoj proizvoda baziranih na sustavima za robotsku autonomiju temeljenu na vizualnoj percepciji koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje. Trenutno broje više od pedeset zaposlenih, među kojima je šest doktora znanosti te dvadeset i sedam magistara s područja robotike i umjetne inteligencije.