Aktualno Preporučeno Tehnopolis

VIDEO: Provjerite jesu li vaši geni kameni, skandinavski ili…

Zahvaljujući jeftinim kućnim testovima za ispitivanje DNK nikad nije bilo lakše doznati jesu li vam geni kameni, živi li vam možda ultrabogati bratić u Argentini, pa i tko su vam biološki roditelji.

Servisima koji istražuju genealoška stabla treba samo dati bris svojih tjelesnih tekućina i rješenje dilema nadomak je ruke. Vjerojatno najkontroverznije u cijeloj priči prepunoj kontroverzija jest to što tvrtke stvaraju baze podataka DNK-a i njihovom prodajom ostvaruju golem dio prihoda. Potrošači u pravilu potpisuju pristanak da se njihov DNK anonimno upotrebljava u svrhu istraživanja, ali ti podaci ustupaju se farmaceutskim i drugim tvrtkama.

– Moje je stajalište da se institucije koje provode genetička istraživanja moraju stalno nadzirati. Koncept anonimnosti osobe koja svoj genski materijal daje na analizu mora biti sačuvan. Nedvojbeno je da svaki pojedinac ima pravo biti upoznat sa stanjem vlastitoga genoma. Isto je tako pravo pojedinca da nitko drugi tu informaciju ne može upotrebljavati mimo njegova znanja, kaže Dragan Primorac, genetičar s američkim iskustvom.

Izraelska kompanija MyHeritage jedna je od najvećih na brzorastućem tržištu kućnih testiranja DNK-a i prva koja se izravno obratila hrvatskom potrošaču. Tvrtka je prikupila bazu od 102 milijuna korisnika diljem svijeta, a hvali se i podatkom o 9,6 milijardi povijesnih zapisa, 3,3 milijarde osoba u obiteljskim stablima te 42 podržana jezika. Ove je godine MyHeritage zakoračio u europski ‘mainstream’ postavši partner Eurosonga, glavni sponzor najvećeg i najvažnijeg europskog pjevačkog natjecanja čiji će domaćin u svibnju 2019. biti izraelski Tel Aviv. 

Evo kako je MyHeritage istražio korijene između sudionika:

Eurovision 2019: One Big Family

Više o genima i DNK čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.