Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

02. Rujan 2023.
Ana Baričićfoto Dražen Lapić

Ana Baričić direktorica je i suvlasnica zadarskog Marex Elektrostroja, tržišnog lidera u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine i autokampove koji kao pravni subjekt u kontinuitetu posluje od daleke 1964. godine. Tada je osnovana udružena zanatska radnja šestorice ravnopravnih majstora suvlasnika, od kojih je jedan bio Mate Petrić, otac Ane Baričić. U početku se obrt bavio popravkom malih kućanskih aparata, a zatim popravkom i prematanjem generatora, a onda je 80-ih godina prošlog stoljeća upravo Petrić napravio prvi energetski ormarić za marinu koji je, ističe s ponosom Baričić, i danas u funkciji.

Kako se povećavao broj marina i autokampova na Jadranu, ​rasla je i proizvodnja Marex Elektrostroja. Danas uz priključne energetske ormariće u paleti ima niz vlastitih proizvoda, od kojih su najvažniji oni za marine i kampove: sustavi za kontrolu potrošnje vode, crpne stanice, punionice za električna vozila, hidrantski ormari, ormari za vatrogasne aparate, mobilne stanice za gašenje požara i sl. Važan segment Marex Elektrostroja jest i proizvodnja rasvjetnih stupova te razne komunalne opreme: klupa, koševa za smeće, tuševa za plažu, autobusnih nadstrešnica, jarbola za zastave i mnogih drugih proizvoda.

Vlastita softverska rješenja

Ani Baričić poduzetnički posao nije nimalo stran jer je od najranijeg djetinjstva, još kao djevojčica, odrastala uz činjenicu da je svaki utorak bio sastanak suvlasnika obrtnika na kojem su se donosile odluke i planovi o poslovanju. Da bi se tradicija nastavila, i dandanas je svakog utorka kolegij Marex Elektrostroja i njegovih suvlasnika. Zanimljivo je reći da je iz nekadašnje udruge šestorice obrtnika izraslo nekoliko danas renomiranih tvrtki – u vlasništvu nasljednika tadašnjih osnivača – i svaka od njih uspješno posluje u svojoj branši.

U posljednjih šest godina, od kada je Baričić na čelu Marex Elektrostroja, bilježi se kontinuiran rast ukupnih prihoda i prihoda od proizvodnje, posebno otkako je tvrtka svoje elektroormariće i ostale proizvode usavršila softverskim rješenjima za koja je zadužen mladi inženjer elektrotehnike za automatizaciju Roko Baričić, sin direktorice toga uspješnog proizvođača koja objašnjava da se, u trenutku kad se elektroormarić doradi u pametni ormarić, njegova vrijednost udvostručuje, odnosno on dobiva znatnu dodanu vrijednost.

Prošle godine realiziran je prihod je oko tri milijuna eura, od čega je ostvareno oko 350 tisuća eura dobiti, što je značilo oporavak od 2021., godine koja je sama po sebi bila teška jer su zbog koronakrize mnogi projekti proširenja ili gradnje kampova i marina bili odgođeni. Ove godine prihodi su u prvih šest mjeseci bolji nego u istome lanjskom razdoblju, što je dobar pokazatelj iako se još ne zna kakva će biti sezona i kada će stići nove narudžbe. Zato u mrtvoj sezoni u tvrtki izrađuju proizvode koje mogu proizvesti unaprijed i držati na lageru, kao što su bitve za vezove i razne druge proizvode za nautičare.

Budući da su mu usluge održavanja jedna od važnih djelatnosti, Marex Elektrostroj je uz održavanje vlastitih proizvoda po marinama i kampovima dobio i četverogodišnju koncesiju održavanja dječjih igrališta u Zadru. Taj se angažman odnosi na popravak opreme, ugradnju klupa, kanti za smeće i ostaloga što se nalazi na tom urbanom prostoru. Uz tu koncesiju dobio je i onu za održavanje javne rasvjete u tom gradu Zadru, zbog čega je njeg​ova ekipa električara stalno na terenu.

Više struje, manje troška

Uspješna priča Marex Elektrostroja odnosi se i na povlačenje novca iz fondova Europske unije. Prvi takav projekt realiziran je 2013. kad je sagrađena solarna elektrana na vrhu poslovne zgrade pa se već deset godina u proizvodnji koristi električnom energijom iz vlastitih izvora, što mu je smanjilo troškove struje od trideset do četrdeset posto. Ukupno je do sada realizirano jedanaest projekata sufinanciranih europskim novcem, a upravo je završen projekt digitalizacije tvrtke vrijedan osamdeset tisuća eura kojim je softverski povezao proizvodne pogone, zaposlenike i radne zadatke.

Iako tema o kadrovima i zaposlenicima dolazi, gotovo u pravilu, u drugom dijelu razgovora koji vodimo s poduzetnicima, upravo se problem nedostatka majstora i onih koji bi ih trebali naslijediti nametnuo kao prva tema razgovora s Anom Baričić. Unatoč alarmantnom nedostatku majstora bravara, a i upravo zbog toga, u tvrtki rade na edukaciji učenika naučnika, kao što su radili nekada.

– Osposobili smo svoje majstore za edukaciju učenika koji posljednje četiri godine dolaze k nama na učeničku praksu. Iako najboljima od njih nudimo i mogućnost zaposlenja, to, nažalost, uopće ne funkcionira jer većina njih, nakon što završi školovanje i praksu za strukovno zanimanje, ode u neka druga zanimanja: konobare, ugostitelje, bave se iznajmljivanjem apartmana, odu u inozemstvo ili jednostavno ne žele raditi ništa – ističe Baričić.

Od ukupno 34 zaposlena u tvrtki, u proizvodnji radi 26 radnika. Baričić navodi da je iskusnog majstora bravara nemoguće naći. Više od dvije godine imali su otvoren natječaj, no na njega se nije javio nitko s potrebnim kvalifikacijama iako su u posljednje dvije godine radničke plaće porasle za više od trideset posto, isplaćuju trinaestu plaću i nude druge povlastice.

 

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

28. travanj 2024 09:09