Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Apple je spreman za akviziciju Disneya vrijednu oko 160 milijardi dolara

18. Kolovoz 2023.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger ponovno je pokrenuo nagađanja o prodaji kultne tvrtke za zabavu tehnološkom gigantu Appleu. Iger je navodno rekao svojim dioničarima kako tvrtka razmišlja o ‘različitim strateškim opcijama‘ dok pokušava dokučiti što s trenutnim vlasništvom nad televizijskom mrežom stare škole ABC i kabelskim mrežama kao što su FX i National Geographic.

Iger je otišao i korak dalje kada je na CNBC-u, sugerirao da u doba ‘rezanja kablova‘ ovi naslijeđeni TV kanali možda i nisu ključni za Disney. Kada bi se to dogodilo, ostao bi ‘modernizirani Disney‘ koji bi držao svoje cijenjene likove i intelektualno vlasništvo koje bi Apple želio pod svoje, poput Marvelovih superheroja, Disneyeve princeze, Pixarove digitalne tvornice i cijele galaksije Ratova zvijezda.

Insajderi Disneyja misle da Igerove izjave upućuju na to da on možda planira racionalizirati Disney kako bi ponudu prema Appleu učinio prihvatljivom, ali ne samo njima već i federalnim regulatorima.

Jedan viši predstavnik industrije je rekao kako misli da ‘Apple ne bi kupio tvrtku kakva trenutno postoji, ali ako vidite da Bob počinje odustajati od stvari, to se čini kao da se priprema za prodaju.‘

Velika konkurencija

Ako Disney ostane neovisan, analitičari smatraju kako će se morati žestoko boriti na tržištu streaminga protiv tehnoloških velikana, kojima medijski biznis nije glavni izvor prihoda pa ne ‘moraju zarađivati od sadržaja‘ što se na Disney naravno ne odnosi. Također, ako pak Disney pokuša prodati dio portfelja suočit će se ogromnom razinom vladinog nadzora koju je jedan pravni stručnjak nazvao ‘zamka za medvjede‘.

Unatoč tome, glasine da bi Apple jednog dana mogao kupiti Disney godinama kruže objema tvrtkama. Nagađanja dolaze dijelom zbog njihovih povijesnih veza: nakon prodaje Pixara Disneyju 2006., suosnivač Applea Steve Jobs pridružio se Disneyjevom upravnom odboru kao njihov najveći pojedinačni dioničar, posjedujući 7 postotni udio.

Nakon Jobsove prerane smrti 2011., Iger se sam pridružio Appleovoj upravi, dajući ostavku 2019. samo kako bi izbjegao pojavu sukoba interesa kada je Apple sam ušao u streaming ratove, s najavom Apple TV+.

Ali promjenjiva ekonomija ere streaminga još je jedan ključni čimbenik koji potiče glasine o akviziciji, pri čemu svi veliki holivudski studiji izgledaju kao ‘kepeci‘ u usporedbi s Appleom s kojim s prisiljeni natjecati se.

Disneyjeva ukupna vrijednost na burzi se od ovog mjeseca procjenjuje na 158 milijardi dolara što je golema brojka, ali manja od Appleove vrijednosti od 2,8 bilijuna dolara, Amazonove vrijednosti od 1,45 bilijuna dolara, pa čak i Netflixove tržišne kapitalizacije od 193 milijarde dolara.

Sam Iger je 2019. rekao da bi dogovor između Disneya i Applea vjerojatno dogodio da Steve Jobs nije tragično preminuo 2011. godine.

- Vjerujem da bismo, da je Steve još uvijek živ, spojili naše tvrtke - napisao je Iger u svojoj autobiografiji, ‘ili bismo barem vrlo ozbiljno razgovarali o toj mogućnosti.‘

Woke Disney

Dodatna ulaganja i financijska snaga bili bi blagodat za Disney koji se u posljednje vrijeme suočava s ‘woke‘ optužbama, što ne čudi s obzirom na crnu sirenu, patuljke koji to nisu i slične woke gluposti koje su im se pojavile u zadnjih par crtanih filmova. Zbog svega toga, posebno zbog novčane injekcije, analitičari na Wall Streetu smatraju kako je dogovor neizbježan.

Analitičarka Needham & Co. Laura Martin predviđa da će Disney biti kupljen od strane Applea u naredne tri godine jer ‘velika tehnologija može progutati bilo koji od ovih holivudskih studija u cijelosti‘.

- Ako ne prodaju, Disney će se morati natjecati s tim kompanijama, što im nije u interesu – rekla je Martin.

Regulatorne prepreke

Ako se akvizicija dogodi, ona neće proći bez regulatornih prepreka. Iako postoji vrlo malo preklapanja između proizvođača tehnološkog hardvera, kao što je Apple, i zabavnih medija i tvrtki za tematske parkove, kao što je Disney, stručnjaci vjeruju da bi njihova veličina i moć zajedno bila prevelika. Zato navode kako bi jedini put naprijed za Disney i Apple mogao bi biti model Microsoftove uspješne akvizicije proizvođača videoigara Activision Blizzard.

Microsoft se izvukao prije pokušaja FTC-a da blokira dogovor, obećavajući preventivno da će nastaviti licencirati ključne videoigre za prodaju na konzolama Microsoftovih konkurenata na Xboxu, Sonyju i Nintendu.

Iako iz Disneya na ove priče nije bilo komentara, svi su svjesni da ako se već mora prodati, nema boljeg kupca od Applea.

26. travanj 2024 00:50