Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Azijske burze porasle zbog najava novih mjera kineske vlasti za poticanje tržišta kapitala

28. Kolovoz 2023.
foto Shutterstock

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, najviše zbog najave kineske vlasti da će uvesti nove mjere kako bi potaknule tržišta kapitala.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati u plusu 1,4 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,6 i 2,3 posto.

Najviše su jutros porasli kineski burzovni indeksi jer su tamošnje vlasti najavile smanjenje pristojbi u trgovanju na tržištima kapitala kako bi potaknule rast cijena dionica, koje se kreću blizu najnižih razina u ovoj godini. No, to će potaknuti tržište kapitala, ali ne i realno gospodarstvo, koje i dalje raste znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Jutros je objavljeno da je dobit kineskog industrijskog sektora u srpnju pala sedmi mjesec zaredom, za 6,7 posto na godišnjoj razini.

- Nove mjere usmjerene su na oživljavanje tržišta kapitala, no ne predstavljaju značajniji poticaj za ubrzanje realne ekonomije - pišu analitičari brokerske kuće Nomura u osvrtu na situaciju na tržištima.

Na ostalim azijskim burzama trguje se opreznije jer je u petak predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da je Fed spreman dodatno povećati kamate jer se inflacija, unatoč popuštanju posljednjih mjeseci, i dalje kreće iznad ciljanih razina. Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti izvješća o inflaciji i zapošljavanju u SAD-u, koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta.

Dolar oslabio, cijene nafte blago pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon što je prošloga tjedna dosegnula najvišu razinu od početka lipnja. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,11 posto, na 104,05 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,03 posto, na 146,45 jena. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,05 posto, na 1,0805 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nastavljajući negativni trend koji je ušao u treći tjedan. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,09 posto, na 84,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 posto, na 79,79 dolara.

27. travanj 2024 06:06