Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Bajkmont potpisao dvomilijunski ugovor za projekt ITER u južnoj Francuskoj

10. Veljača 2024.
Miroslav Bajkovec, Bajkmontfoto Ratko Mavar
To je jedan od već nekoliko ugovora koje je Bajkmont dobio na jednom od najambicioznijih energetskih projekata današnjice, ali prvi na kojem će i montirati izravno na lokaciji reaktora

Zagrebački Bajkmont, vodeća tvrtka za proizvodnju i montažu čeličnih konstrukcija u regiji, angažiran je u ITER-u južnoj Francuskoj, jednom od najambicioznijih energetskih projekata današnjice. Bajkmont je jedan od izvođača iz više od trideset zemalja koji sudjeluju u gradnji najvećeg tokamaka na svijetu, uređaja za magnetsku fuziju koji je osmišljen da bi dokazao izvedivost fuzije kao izvora energije velikih razmjera bez ugljika, a koji se temelji na istom načelu koje pokreće Sunce i zvijezde.

– Naš novi projekt u ITER-u nije jako velik, vrijedi dva milijuna eura, ali posebno nam je važan jer smo dobili posao projektiranja, izrade i montaže vrlo kompleksnih konstrukcija u sklopu tokamaka. To je jedan od već nekoliko ugovora koje smo dobili na tom prestižnom projektu, a ovaj je prvi na kojem ćemo i montirati izravno na lokaciji reaktora, u čemu ćemo imati pomoć francuskoga kooperanta, što dodatno potvrđuje našu stručnost i predanost u industriji.

Projekt ITER vrhunac je inženjerske izvrsnosti i međunarodne suradnje. Ponosni smo što radimo na takvom projektu, što na neki način i potvrđuje našu kvalitetu, ali i otvara nam vrata za druge poslove. Nadamo se da će taj projekt proraditi. Imamo stručan tim koji može odraditi takve složene projekte – istaknuo je Miroslav Bajkovec, Bajkmontov direktor.

Upravo zato Bajkmont zapošljava petnaestak novih ljudi u proizvodnji i inženjeringu. 

25. travanj 2024 13:35