Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Bez obzira na globalni pad, Apple u Indiji ostvario rekordne prihode

06. Svibanj 2024.

Unatoč padu prihoda od četiri posto u cijelom svijetu i padu prodaje iPhonea od 10 posto, američki tehnološki div Apple zabilježio je dvoznamenkasti rast prihoda u Indiji u prvom tromjesečju ove godine. Također, Apple je postigao šestomjesečni rekord prihoda u Indiji i još drugih zemalja Latinske Amerike, Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Iako ima nešto niži tržišni udio u tim regijama, zbog rastuće potražnje i pozitivne percepcije brenda, Apple vidi značajan potencijal rasta. Naime, Appleovi se pametni telefoni iPhone odnedavno proizvode i u Indiji jer kompanija nastoji smanjiti proizvodnju u Kini, a prisjetimo se i ogromnog interesa koji je izazvalo otvaranje prvih dviju Appleovih trgovina u Mumbaiju i New Delhiju prošle godine.

Obećavajuće prilike

Prilikom objave rezultata poslovanja za prvi ovogodišnji kvartal, Tim Cook, izvršni direktor Applea, naglasio je važnost Indije kao strateškog tržišta za budućnost Applea.

– Doista smo ojačali rast dvoznamenkastim brojem i time smo vrlo, vrlo zadovoljni. To je za nas bio i novi rekord u prihodima u ožujku. Kao što znate i kao što sam već rekao, Indiju vidim kao nevjerojatno uzbudljivo tržište i to nam je glavni fokus – rekao je Cook, istaknuvši važnost proizvodnje iPhonea u Indiji za konkurentnost.

– S pragmatičnog gledišta, da biste bili konkurentni, morate proizvoditi tamo [u Indiji]. Te dvije stvari su povezane – dodao je Cook, napominjući mogućnost širenja Applea u Indiji kroz jačanje distribucijskih kanala i zajednice programera, u čemu vide ogromnu priliku.

– Nastavljamo širiti svoje kanale i također radimo na razvojnom ekosustavu. I vrlo smo zadovoljni što u Indiji postoji brzorastuća baza programera. Stoga radimo na cijelom ekosustavu od programera preko tržišta do operacija... Ne mogu biti više uzbuđen i entuzijastičan zbog toga – zaključio je Cook.

Obećavajuće prilike za rast dodatno je naglasio Luca Maestri, Appleov financijski direktor.

– Posebno smo zadovoljni našim snažnim zamahom na tržištima u razvoju, jer smo postavili rekorde prihoda u prvom polugodištu u nekoliko zemalja i regija uključujući Latinsku Ameriku, Zapadnu Aziju, Indiju, Indoneziju, Filipine i Tursku. Sretni smo jer su to tržišta na kojima je naš tržišni udio nizak, stanovništvo je veliko i raste, a naši proizvodi stvarno napreduju na tim tržištima – rekao je Maestri.

Porast konkurencije

Ukupni prihodi Applea u prvom kvartalu 2024. iznosili su 90,75 milijardi dolara, nadmašivši pritom predviđanja analitičara. Međutim, prodaja iPhonea pala je s prošlogodišnjih 55,33 na 45,96 milijardi dolara. Prema pisanju stranih medija, taj se pad prvenstveno pripisuje smanjenoj prodaji u regiji Velike Kine, uključujući kontinentalnu Kinu, Tajvan, Singapur i Hong Kong, gdje se pojačala konkurencija tehnoloških rivala poput Huaweija.

Također, kako je prenio CNBC, Appleova neto dobit u istom je razdoblju pala za 2 posto – s 24,16 na 23,64 milijardi dolara, ili 1,53 dolara po dionici – a kompanija je također objavila plan otkupa dionica vrijedan 110 milijardi dolara.

19. svibanj 2024 06:43