Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Brojimo ‘šlepere‘: Tehnomont isporučuje tri vrhunska broda za ciparsku policiju

08. Kolovoz 2023.
foto Gordana Deranja

Osim što u priobalnim destinacijama ljeti sve vrvi od turizma, pune ruke posla imaju i proizvodne kompanije. U inbox redakcije Lidera danas je stigla fotografija s pulskog brodogradilišta Tehnomont, koja prikazuje tri nova broda koja samo što nisu krenula u isporuku kupcima. Teret, doduše, nije na šleperima već na teretnom brodu, no raduje nas svaka vijest o izvozu hrvatskih kompanija.

Kako nam je objasnila Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta, riječ je o tri patrolna aluminijska broda duga 18 metara koja je Tehnomont napravio za policiju na Cipru preko natječaja. Na vrijeme su ih napravili, ispoštivali sve reference, a njihova je nadzorna ekipa bila u Tehnomontu dva tjedna.

– Danas se ukrcavaju, sutra kreću te bi na Cipru trebali biti u subotu ili nedjelju – objašnjava Deranja.

Dodaje da brodovi na slici mogu postići brzinu od 34 čvora, što je bio uvjet zadan spomenutim natječajem. Vrhunski su opremljeni, imaju termovizijske kamere, koje čovjeka mogu detektirati na udaljenosti od pet kilometara, a druge brodove mogu raspoznati na čak 10 kilometara udaljenosti.

Brodovi su namijenjeni patroliranju i spasilačkim operacijama na području do 150 nautičkih milja od obale Cipra. Karakterizira ih i niska razina buke u kormilarnici, svega 65 decibela pri maksimalnoj brzini.

Predstavljanje tri patrolna broda, što je posao vrijedan 7,5 milijuna eura, održano je u prošli petak u Puli. Osim projekta za Cipar, Tehnomont ima punu zaposlenost do kraja godine. Kako je poručila Deranja, moraju isporučiti dva vatrogasna broda za Grčku, a u pregovorima su s još dva naručitelja.

image
foto Izvoz.gov.hr

Liderova akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera (može i teretnih brodova) koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

27. travanj 2024 16:11