Tvrtke i tržišta
StoryEditor

CIDRANI Dugovječnost postaje biznis u kojem zagrebački proizvodni pogon želi vječno biti prvi

15. Kolovoz 2022.
Bruno Balen, Nika Pintarfoto Lider Media

Osnivači 'startupa' Cidrani, koji posluje u sektoru zdravstva, trenutačno su usredotočeni na razvoj modela strojnog učenja za personalizaciju fermentiranih mikronapitaka i vlastitu AI asistenticu Ani. Najesen planiraju otvoriti proizvodni pogon u Zagrebu i do kraja desetljeća postati najveća svjetska tvrtka koja posluje u niši dugovječnosti. Vjeruju da će do 2040. klinički dokazano udvostručiti prosječan očekivan zdravstveni vijek svojih korisnika.

'Danas imamo uhodanu prodajnu mrežu i podršku investitora' 

U samo dvije i pol godine otkad je potkraj 2019. osnovan Cidrani, startup koji posluje u sektoru zdravstva i bavi se proizvodnjom fermentiranih mikronapitaka za povećanje dugovječnosti diverzifikacijom crijevne mikrobiote, na tržištu je predstavio četrdesetak prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani. Osim na hrvatskom tržištu, posluje i na inozemnom, na kojem završi 40 posto ukupne te čak 90 posto proizvodnje brenda Ani Biome. Osnovali su ga Bruno Balen i Nika Pintar, svatko ima jednak udio u suvlasništvu, a planiraju do kraja 2030. Cidrani razviti u najveću svjetsku tvrtku koja će poslovati u industriji dugovječnosti (longevity industry).

Do uspjeha su, prema Balenovim riječima, stigli ludošću, hrabrošću i manjkom iskustva koji im je omogućio krenuti na taj put s entuzijazmom i vjerom da mogu ostvariti što su planirali. – Danas kada znamo što ovakav projekt zahtijeva i koliko je kompleksan, ne bismo ga ni započeli bez milijun eura.

Ipak, ta goruća želja i entuzijazam omogućili su nam da u zenitu pandemije, bez brenda, iskustva i pravog tima lansiramo na tržište više od dvadeset proizvoda u osam mjeseci, uđemo u više od 250 maloprodajnih mjesta te izgradimo dva brenda. Danas kada imamo tim od deset ljudi, uhodanu prodajnu mrežu, podršku investitora i međunarodno prepoznatljiv brend, ne možemo izbacivati ni približno toliko inovacija i, iskreno govoreći, nije nam jasno kako smo uspjeli – ističe Balen.

Nakon što su tim manijakalnim tempom naučili iznimno mnogo o procesu fermentacije, pravilima i običajima industrije, najnovijim znanstvenim zaključcima, brendiranju, prodaji i proizvodnji, spontano su došli do koncepta fermentiranih mikronapitaka. – Kad smo napravili prvi prototip u svojoj kuhinji, nismo mogli spavati od uzbuđenja.

Veliki planovi za budućnost

Tada sam rekao Niki da ćemo sigurno imati tvrtku vrijednu više milijardi dolara – kaže Balen i ističe da su i sada u podjednako ludoj misiji – personalizaciji fermentiranih mikronapitaka s pomoću modela strojnog učenja, na temelju podataka iz višestrukih izvora, građenju AI asistenta, uz diverzifikaciju portfelja koji postaje sve funkcionalniji i precizniji, što je nemoguća misija bez barem stotinu dobro organiziranih i izvrsno financiranih profesionalaca. – Vjerojatno ćemo za godinu dana reći da se nikada ne bismo upustili u tako kompleksan projekt bez osiguranih deset milijuna eura, ali ta ludost i manjak iskustva možda su onaj tajni sastojak koji razlikuje one koji preuzmu odgovornost da bi napravili razliku od onih koji ostaju realisti i nikada ništa ne pokrenu – naglašava Balen.

Osim sredstava koja su u razvoj poslovanja uložili Balen i Pintar, i hrvatski poslovni anđeli iz IT zajednice predvođeni Lukom Abrusom uložili su u Cidrani 190.000 eura. Trenutačno je Cidrani usred nove runde financiranja od 900.000 eura, koja će biti završena potkraj ljeta, a započeli su prve pregovore sa stranim investitorima za seriju A u iznosu od pet milijuna eura, koju planiraju ostvariti do 2024. godine. Osim toga, mnogo očekuju i od EU fondova u idućem sedmogodišnjem razdoblju. – U startup-svijetu naučili smo da treba napraviti tri iznimno realna scenarija, zatim uzeti najcrnji od ta tri, pomnožiti planirani ulog s deset, povisiti rok za četiri puta te smanjiti očekivani prihod za 70 posto, a ako i dalje postoji opravdanost projekta, krenuti u realizaciju – pojašnjava Pintar.

 Također tvrdi da su Cidranijevi fermentirani proizvodi bez konkurencije. – Prvi smo i jedini u svijetu napravili jednostavno standardizirano rješenje koje nije pasterizirano, ne zahtijeva hladni dostavni lanac, nema nikakve arome, okuse i boje, a ima dug rok trajanja te se može transportirati bilo kamo u svijetu – nabraja Pintar. Većina kupaca njihovih proizvoda žene su od 29 do 45 godina, visokoobrazovane, zaposlene na vodećim pozicijama, realizirane i svjesne važnosti zdravlja.

Cijeli tekst pročitajte na Liderovom digitalnom izdanju.

18. svibanj 2024 21:02